Det är hög tid att börja fantisera om nästa års resor. Är du sugen på något nytt kan du snegla på tipsen från resemagasinet Condé Nast Traveller. De tipsar bland annat om Dakar i Senegal, en sprudlande multikulturell stad med en mix av ny och gammal arkitektur. Klubbarnas dansgolv spelar reggae, senegalesisk hiphop och lokala mbalax beats.

Portland för foodies

Är du sugen på en gastronomisk resa bör du åka till Portland i Maine på USA:s östkust. Här finns fisk och skaldjur i världsklass, judiska delier, sushibarer och food trucks i mängder. Nya foodieställen öppnar hela tiden. Portland tillhandahåller en matkarta så den hungrige alltid kan hitta något gott i närheten.

Artikelbild

| Ta en tur till fyren Cape Elizabeth i Maine, som har hjälpt fartyg sedan år 1791, om du ändå är där i Portland och matbotaniserar.

Historiskt i Plymouth

En bubblare i Storbritannien är kuststaden Plymouth, som länge flugit under turisternas radar. Nästa år firar staden ett spännande jubileum – då är det 400 år sedan skeppet Mayflower avseglade från Plymouth till Nya världen för att grunda det som skulle bli USA. Staden firar minnet med ett program på över 1 000 punkter, bland annat ljuskonstinstallationer.

Ekoturism i Australien

För den som lockas av spektakulära djur- och naturupplevelser tipsar magasinet om Kangaroo Island, drygt tio mil utanför Australiens sydkust. Här finns turkost hav, kalkstensklippor och eukalyptusskogar. Bland öns invånare finns koalor, myrpiggsvin och en egen underart av kängurun. Ekoturismen är under uppseglande, och klimatsmarta boendealternativ blir allt vanligare.

Artikelbild

| En kopia av det berömda skeppet Mayflower, som seglade till Amerika för 400 år sedan, är på plats under jubileet i Plymouth.

Öliv på Sicilien

På Siciliens västspets ligger fem små isolerade öar med en rik historia, Egadiska öarna. Enklast är att ta sig dit med båt från Trapani på fastlandet. Arkipelagen är ett prisvärt alternativ för den som letar efter något bortom turistområdena. Den största ön Favignana erbjuder bland annat fina cykelvägar, vandring, ett gammalt fiskeri och en tonfiskfabrik som nu är ett museum.

Artikelbild

| Plymouths infart kantas bland annat av Royal Citadel från 1660-talet.

Jetsetliv i Paris

Paris är staden som aldrig lämnar turisternas topplistor. Gillar du romantik och vill satsa lite extra på exempelvis en weekend öppnar Bulgari Hotel Paris, designat av den berömda arkitektbyrån Valode & Pistine, under 2020. Den flärdiga boningen kommer att ligga i det lyxiga området Triangle D'or och inrymma spa, pool och en italiensk restaurang under Michelinkocken Niko Romitos regi.

Artikelbild

| En underart av kängurun lever ett skyddat liv på Kangaroo Island.

Bästa länderna 2020

1. Bhutan

2. England

Artikelbild

| Maten i Portland Maine lockar foodies från hela världen. Hummer är en av specialiteterna.

3. Nordmakedonien

4. Aruba

Artikelbild

| En av många grottor längs Favignanas stränder, den största av de Egadiska öarna.

5. Swaziland

6. Costa Rica

Artikelbild

| Floden Seine vid bron Pont au Double i Paris.

7. Nederländerna

8. Liberia

9. Marocko

10. Uruguay

Källa: Lonely Planet

Bästa städerna 2020

1. Salzburg, Österrike

2. Washington DC, USA

3. Kairo, Egypten

4. Galway, Irland

5. Bonn, Tyskland

6. La Paz, Bolivia

7. Kochi, Indien

8. Vancouver, Kanada

9. Dubai, Förenade Arabemiraten

10. Denver, USA

Källa: Lonely Planet