Det är hög tid att börja fantisera om nästa års resor. Är du sugen på något nytt kan du snegla på tipsen från resemagasinet Condé Nast Traveller. De tipsar bland annat om Dakar i Senegal, en sprudlande multikulturell stad med en mix av ny och gammal arkitektur. Klubbarnas dansgolv spelar reggae, senegalesisk hiphop och lokala mbalax beats.

Portland för foodies

Är du sugen på en gastronomisk resa bör du åka till Portland i Maine på USA:s östkust. Här finns fisk och skaldjur i världsklass, judiska delier, sushibarer och food trucks i mängder. Nya foodieställen öppnar hela tiden. Portland tillhandahåller en matkarta så den hungrige alltid kan hitta något gott i närheten.

Artikelbild

| Ta en tur till fyren Cape Elizabeth i Maine, som har hjälpt fartyg sedan år 1791, om du ändå är där i Portland och matbotaniserar.

Historiskt i Plymouth

En bubblare i Storbritannien är kuststaden Plymouth, som länge flugit under turisternas radar. Nästa år firar staden ett spännande jubileum – då är det 400 år sedan skeppet Mayflower avseglade från Plymouth till Nya världen för att grunda det som skulle bli USA. Staden firar minnet med ett program på över 1 000 punkter, bland annat ljuskonstinstallationer.

Ekoturism i Australien

För den som lockas av spektakulära djur- och naturupplevelser tipsar magasinet om Kangaroo Island, drygt tio mil utanför Australiens sydkust. Här finns turkost hav, kalkstensklippor och eukalyptusskogar. Bland öns invånare finns koalor, myrpiggsvin och en egen underart av kängurun. Ekoturismen är under uppseglande, och klimatsmarta boendealternativ blir allt vanligare.

Artikelbild

| En kopia av det berömda skeppet Mayflower, som seglade till Amerika för 400 år sedan, är på plats under jubileet i Plymouth.

Öliv på Sicilien

På Siciliens västspets ligger fem små isolerade öar med en rik historia, Egadiska öarna. Enklast är att ta sig dit med båt från Trapani på fastlandet. Arkipelagen är ett prisvärt alternativ för den som letar efter något bortom turistområdena. Den största ön Favignana erbjuder bland annat fina cykelvägar, vandring, ett gammalt fiskeri och en tonfiskfabrik som nu är ett museum.

Artikelbild

| Plymouths infart kantas bland annat av Royal Citadel från 1660-talet.

Jetsetliv i Paris

Paris är staden som aldrig lämnar turisternas topplistor. Gillar du romantik och vill satsa lite extra på exempelvis en weekend öppnar Bulgari Hotel Paris, designat av den berömda arkitektbyrån Valode & Pistine, under 2020. Den flärdiga boningen kommer att ligga i det lyxiga området Triangle D'or och inrymma spa, pool och en italiensk restaurang under Michelinkocken Niko Romitos regi.

Artikelbild

| En underart av kängurun lever ett skyddat liv på Kangaroo Island.

Bästa länderna 2020

1. Bhutan

2. England

Artikelbild

| Maten i Portland Maine lockar foodies från hela världen. Hummer är en av specialiteterna.

3. Nordmakedonien

4. Aruba

Artikelbild

| Marettimo är den vildaste av de Egadiska öarna utanför Sicilien.

5. Swaziland

6. Costa Rica

Artikelbild

| En av många grottor längs Favignanas stränder, den största av de Egadiska öarna.

7. Nederländerna

8. Liberia

Artikelbild

| Admirals Arch är en bergsformation som finns på australiska Kangaroo Island.

9. Marocko

10. Uruguay

Artikelbild

| Floden Seine vid bron Pont au Double i Paris.

Källa: Lonely Planet

Bästa städerna 2020

1. Salzburg, Österrike

Artikelbild

| Paris är alltid lika romantiskt.

2. Washington DC, USA

3. Kairo, Egypten

Artikelbild

| Ghajn Tuffieha Bay på Maltas västkust är landets bästa sandstrand.

4. Galway, Irland

5. Bonn, Tyskland

Artikelbild

| St Peter's Pool är för den våghasliga klippbadaren.

6. La Paz, Bolivia

7. Kochi, Indien

Artikelbild

| San Blas Bay på Gozo täcks av härlig, rödskimrande sand.

8. Vancouver, Kanada

9. Dubai, Förenade Arabemiraten

Artikelbild

| Masala dosa är en smakrik sydindisk rätt.

10. Denver, USA

Källa: Lonely Planet

Artikelbild

| Little Indias hinduiska tempel svämmar över av färggranna figurer.

Havet runt Malta är varmt tidigt på säsongen. Skiner bara solen, vilket den oftast gör, går det att doppa sig i över 20-gradigt vatten från april till november. Och det är fullt möjligt att bada året runt. Undviker man juli och augusti finns det dessutom gott om plats på stränderna. Här är några badfavoriter.

Inga hotell

Artikelbild

| Little India är som en resa i resan när man besöker Singapore.

Ghajn Tuffieha Bay på Maltas västkust är en av landets bästa stränder. Den har även två grannar som når nästan lika högt i skönhet och njutning, Golden Bay och Gnejna Bay. Alla tre har gyllengul sand, är långgrunda och omges av frodiga klippor. Det som lyfter Ghajn Tuffieha Bay är att den är lång och helt utan hotell.

Klippbad

Artikelbild

| Ska man mobildetoxa under utlandsresan?

St Peter's Pool är något helt annat, ett klippbad i sydöstra delen. Den våghalsige hoppar från klippan ned i det klara turkosa havet, den mindre våghalsige nöjer sig med badstegarna. Vägen dit är smal och parkeringsplatserna få, så det är klokt att promenera den korta vägen från staden Marsaxlokk, en av Maltas mysigaste småstäder. Här ligger bland annat en populär fisk- och prylmarknad som har öppet på söndagarna.

3 sköna maltesiska bad

1. Ghadira Bay är Maltas längsta strand, en kilometer lång. Den är smal, har fin sand och ligger inne i en vik. Tyvärr går bilvägen väldigt tätt inpå.

2. San Blas Bay ligger på ön Gozo och bjuder på rödskimrande sand och turkost hav.

3. St George's Bay är en turkos lagun mellan Malta och Gozo, eller närmare bestämt i sundet mellan småöarna Comino och Cominotto.

Little India har flera sydindiska tempel fyllda av färggranna gudastatyer. Huvudstråket Serangoon Road kantas av indiska butiker. Letar du efter en sari, kryddor eller prisvärda teknikprylar har du kommit rätt. Stora Tekka market är en färgsprakande fest av exotiska matvaror, en perfekt jaktmark för den som söker färggranna bilder.

Mango lassi

Andra gator, som Syed Alwi Road, har gott om sydindiska vegoställen. Prova masala dosa, den urgoda linspannkakan med potatiscurry och chutney på kokosnöt. Skölj ned med en svalkande mango lassi, en alkoholfri mangodrink. På Syed Alwi Road ligger också ett av landets märkligaste och allra största varuhus, Mustafa Centre som har öppet dygnet runt. Det lönar sig verkligen att botanisera i varuhusets jätteutbud av indiska snacks och kryddor. Här kan du även göra fynd på sportavdelningen, speciellt badmintonprylar – Singapores nationalsport.