Prylexperten Åsa Wallenrud var skeptisk när Apple lanserade sina trådlösa hörlurar för knappt två år sedan och tänkte att "det kan aldrig bli bra ljud".

– Jag blev överraskad när jag stoppade in dem i öronen, säger hon.

Vårt test ger samma resultat. Med undantag för de billigaste hörlurarna återges musiken förvånansvärt bra.

Artikelbild

Trådlöst = trassellöst. Nu kan du lyssna på musik utan att ha telefonen i din omedelbara närhet.

– Man kan aldrig tillfredsställa en ljudnörd, men för gemene man är det superbra, säger Åsa Wallenrud.

Passformen på de flesta testade produkterna är också toppen. Den största skillnaden är tekniken, som motsvaras av priset. De dyrare hörlurarna har fler finesser, längre batteritid och fungerar bättre vid telefonsamtal.

Just batterilängden är något som kommer att förbättras, enligt Åsa Wallenrud.

– Jag tror att det kommer vara den största grejen. När jag testade Apples lyssnade jag på musik på väg till jobbet och sedan lade jag dem på skrivbordet. Och så hade de dragit ur när jag skulle åka hem. Man måste hela tiden stoppa dem i den där asken och ladda. Det blir ett irritationsmoment.

Artikelbild

| Vi har testat sex trådlösa hörlurar som med undantag av de billigaste fungerar förvånansvärt bra både för att lyssna på musik och prata i telefon med.

Åsa Wallenrud är övertygad om att tekniken kommer att utvecklas.

– Det är fortfarande en ganska tidig produkt. Det finns inte någon modell som uppfyller alla krav, man måste tänka på hur man ska använda dem. Vill man ha dem till musik eller mest för att prata i telefon?

Artikelbild

| Trådlösa hörlurar är fortfarande en tidig produkt och tekniken kommer sannolikt att utvecklas.

I vårt test är det bara Apples lurar som fungerar riktigt bra till telefonsamtal. Framför allt beror det på att Airpodsen inte sluter tätt, så att den egna rösten ekar i huvudet. Samtidigt innebär det att omgivningens ljud hörs vilket gör det svårt att lyssna på musik i en störande miljö.

Jabra och Samsung har försökt kompensera det faktum att miljöljudet blockeras med möjligheten att släppa in ljud genom mikrofonen. Det fungerar sådär, blir väldigt brusigt.

Artikelbild

| En laddningsdosa följer med hörlurarna. När de har laddat ur kan man ladda dem i dosan ett antal gånger, innan även den har laddat ur och måste laddas med kabel i eluttag eller dator.

– När det gäller blåtandsheadset är det oftast mikrofonen som är bekymret. Den kan förbättras. Jag skulle vilja ha någon form av aktiv brusreducering, men jag tror det är ”to much to wish for”, säger Åsa Wallenrud.

Hon menar att tekniken som gör att man kan ställa in vilka omgivningsljud som ska höras kräver för mycket batteri. Än så länge föredrar Åsa Wallenrud att inte använda true wireless, in ear.

Artikelbild

Trådlösa hörlurar ska inte bara låta bra när man lyssnar på musik, de ska också fungera bra vid telefonsamtal.

– Alla de där lurarna är så dyra också. Tänk om jag är i rusningstrafiken och någon stöter till mig och så tappar jag en…

Tror du de kommer att sjunka i pris?

Artikelbild

| Med trådlösa hörlurar slipper man trasslande sladdar och kan lyssna på musik utan att ha telefonen i omedelbar närhet.

– Ja, absolut. Jag förstår att det kostar att trycka ned all teknik, men det kommer att differentiera sig lite mer och finnas fler lågprisvarianter, säger Åsa Wallenrud.