– Det är flera kostnadsposter som gjort att projektet överskridit budgeten, säger David Sundström, samhällstrateg i Piteå kommun.
Från början var Bondökanalen kostnadsberäknad till 25,4 miljoner kronor där EU står för 12,7 miljoner kronor och Piteå kommun resterande 12,7 miljoner kronor. Nu visar det sig att kostnaderna ökat vilket gör att Piteå kommun får pytsa ut med ytterligare 4,6 miljoner kronor för att ro projektet i hamn. EUs andel består, den följer inte kostnadsutvecklingen.
Både David Sundström och projektledaren Per Andersson pekar annars på att kanalbygget i stort följer den tidsplan som säger att Bondökanalen ska öppnas under midsommarveckan.
Jobbar i kylan
Det är kring 20 grader kallt när PT besöker Bondön, men folk med traktorer och grävmaskiner jobbar för fullt.
– Just nu förbereder Svevia brobygget. Bottenplattan för brostöden är klar och nu sätts byggnadsställningar för de ytterligare gjutningarna upp, säger Per Andersson.
Det är Normek (tidigare Brisab) i Öjebyn som levererat den 11,4 meter långa, fyra meter breda och 15 ton tunga bro som ska placeras över kanalen. Ordervärdet för Normek är cirka 2,5 miljoner kronor. Brisab ingår sedan 2010 i finska Normek koncernen med specialitet att tillverka stålbroar. Bron över Bondökanalen är tillverkad i Uleåborg.
Speciell klaffbro
– Det är en normalstor order för oss, men lite speciell eftersom det handlar om en klaffbro som ska kunna öppnas, säger Dennis Bergström, vid Normek i Öjebyn.
Per Andersson uppger att för att exempelvis båtar som Laponia ska kunna passera måste bron öppnas och det sker med hjälp av två hydraulcylindrar.
– Bron ska vara i nedfällt läge där båtförarna ska kunna öppna med kanske en knapp på land eller via fjärrstyrning, vi tittar på det, säger Per Andersson.
Under våren/försommaren öppnas så kanalen på norra sidan genom att vatten pumpas in i kanalområdet. Fram till att riktiga bron är klar läggs det ut flytbroar för biltrafiken. Efter det öppnas ändproppen på södra sidan.
– Det är det sista vi gör innan kanalen öppnas, säger Per Andersson, som uppger att alla muddringsarbeten färdigställts eftersom den miljödom som måste följas, säger att det får inte ske några vattenarbeten efter sista april.