Magnus tvingas kasta lönen i sjön

Ett beslut i EU-kommissionen att minska kvoten för laxfiske slår hårt mot kustfiskaren Magnus Persson. Varje gång han vittjat ryssjorna har han fått kasta tillbaka fisk för tiotusentals kronor - nu väljer han att ta hem redskapen.

Varje fångad fisk innebär förlust för yrkesfiskaren Magnus Persson

Varje fångad fisk innebär förlust för yrkesfiskaren Magnus Persson

Foto: Maria Johansson

BONDÖKALLARNA 2012-07-18 06:00

- Tidigare var vårt största problem säl. Nu är det myndigheterna, säger Magnus Persson, som pekar på ett uttalande fällt av landsbygdsminister Eskil Erlandsson(C) om att Sverige ska värna om kustfisket.

- Men det senaste beslutet att stoppa allt laxfiske kommer att lägga en död hand över verksamheten, säger yrkesfiskaren när vi åker för att vittja tre ryssjor nära Bondökallarna.

Oktober 2011 beslöt EU-kommissionen att halvera Sveriges kvot av lax i Östersjön, Bottenviken inräknad.

Enbart 34000 laxar fick fiskas upp i år, och när den kvoten blev fylld beslöt Havs och Vattenmyndigheten (se artikel intill) att stoppa det laxfiske som startade 19 juni, men som tog abrupt slut 7 juli.

Tär på ekonomin
- Så det blev en kort period. Vi kan inte fiska vild lax, inte ens den odlade som sätts ut från Boden, och som egentligen skulle vara en kompensation till fisket för vattenkraftsutbyggnaden, säger en frustrerad Magnus Persson.

- Det här tär på både psyket och ekonomin!

Normalt har Magnus Persson tio ryssjor ute, men förbudsläget gör att han valt att krympa antalet och nu planerar han att plocka hem samtliga fasta redskap.

- Kan jag inte fiska lax som är stommen i verksamheten är det lika bra att sluta. Det bär sig inte att åka ut för att vittja enbart sik, öring eller annan fisk. Det täcker inte kostnaderna, säger Magnus Persson, som förklarar att under kvällen kommer han i princip att kasta lönen i havet.

Lönen dumpas i havet
Under den sköna måndagskvällen är vi med om en märklig upplevelse.

Ryssja nummer ett innehåller ett 40-tal fiskar, av dem åker 22 laxar tillbaka i havet. Av dem är 21 fenklippt, odlad fisk.

Under några minuter tippar Magnus Persson fisk för 12000 kronor i sjön och det upprepar sig.

Vid andra ryssjan återfår 29 laxar friheten, och vid den sista dumpar fiskaren 26 stora fiskar i vattnet.

När vi vänder hem har Magnus Persson slängt tillbaka lax för nära 50 000.

Under fiskeperioden fram till september handlar det om ett bortfall på drygt en halv miljon. Fiskaren har svårt att förstå EU-kommissionens beslut.

- Jag har fiskat i 24 år och sällan sett så mycket, och så grov lax, säger fiskaren, som ifrågasätter motivet om svagt laxbestånd.

Han säger att som "lök på laxen" beslöt Havs och Vattenmyndigheten att förbjuda allt fiske med fasta redskap även före 19 juni.

- Under bästa siksäsongen. Nu får jag fiska sik, men det lönar sig inte, säger Magnus Persson, som får köpa in för att förse hans och hustrun Ann-Sofies fiskhörna i Coop med fisk.

Du funderar inte på civil olydnad?
- Tjuvfiskare döms hårdare än knarkhandlare, svarar Magnus Persson, som inte har någon tanke på civil olydnad, men han tycker det är tråkigt att inte Piteborna får äta lokalt fiskad lax, nu hänvisas de till importerad fisk odlad i Norge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om