Boliden ökade sin omsättning under det första kvartalet med drygt 2,6 miljarder kronor jämfört med samma period förra året. Omsättningen landade på cirka 21,1 miljarder.
När det gäller resultatet förbättrades det med drygt 1,4 miljarder kronor till cirka 3,1 miljarder.
Den stora händelsen under första kvartalet var invigningen av expansionsprojektet i Odda. Det är nu på god väg att bli både världens mest produktiva och klimateffektiva smältverk för zink.
Boliden har haft utmaningar i sina dagbrott, särskilt i Aitik, där företaget förväntar sig att anrikad volym blir lägre än normalt i år på grund av en utmanande geologi.
Underjordsgruvorna producerar bra. I Bolidenområdet var guldhalten något lägre än under samma period förra året. Produktionen av zink i koncentrat påverkades positivt av den högre anrikade volymen, men negativt av lägre halt.
– Stabiliteten i resultatet när vi har en blandning av metaller i vår portfölj är viktigt över tid, skriver Mikael Staffas i kvartalsrapporten.
När det gäller smältverken ser Boliden en god vinst trots något utmanande marknadsförhållanden. Rönnskärs produktion av kopparanoder var lägre jämfört med föregående kvartal men högre än under första kvartalet 2024. Brist på gynnsamma koncentrat hade en negativ effekt. Produktionen av guld var lägre jämfört med båda jämförelseperioderna på grund av lägre halter i avverkat material. Silverproduktionen minskade jämfört med båda jämförelseperioderna till följd av minskad processtabilitet. Projektet med det nya elektrolysverket i Rönnskär har kommit en bra bit på väg.
Hittills har basmetaller inte pekats ut i större utsträckning än andra råvaror när det gäller potentiella framtida handelshinder
– Jag upplever att vi har en mycket bra position framöver, även i dessa volatila tider, skriver Mikael Staffas.
Bolaget slutförde den 16 april förvärvet av gruvorna Somincor i Portugal och Zinkgruvan i Sverige.
–Vi utökar inte bara vår gruvverksamhet för zink och koppar – vi positionerar oss också som den ledande europeiska leverantören av basmetaller, konstaterar Mikael Staffas.