Sedan 2004 har garveriets utländska företag Sandlund Hossain drivit fabrik i Dhaka i Bangladesh. Där arbetar 25 personer med att producera väskor.
– Vi hade en kampanj förra veckan som resulterade att vi via hemsidan sålde väskor för 280 000 kronor, säger Jan Sandlund.
I år beräknas Dhakafabriken omsätta 3,3 miljoner kronor.
I samband med etableringen togs det fram ett socialt program för de anställda.
– Vi har nyligen höjt lönerna med 30 procent, de har åtta timmars arbetsdag, 30 dagar betald ledighet per år, 17 dagar betald sjukskrivning och vi stödjer sparande. Om någon sparar 200 Taka (20 kronor) ger företaget lika mycket. Det ingår i affärsidén att ta ett socialt ansvar, man kan inte suga ut människor, säger Sandlund.
Just nu ser Sandlund Hossain också över ett pensionssparande.
Fabriken i Bangladesh tillverkar 2 000 väskor per år och den går så bra att nu finns det planer på att investera 15 miljoner kronor i en större fabrik och i ett nytt garveri som beräknas skapa 300 arbetstillfällen. Vid full drift får fabriken kapacitet att tillverka 20 000 väskor per år.
Här har Sandlunds utvecklat idén med mikrolån där en familj kan köpa en kalv och när den slaktas går huden tillbaka till fabriken.
– Mikrolånen kommer att skapa mellan 3 000 till 5 000 nya jobb eftersom garveriet kommer att behöva 6 000 till 10 000 hudar per år och för det krävs att det slaktas så många kalvar. Det ekonomiska värdet av försäljningen för köttet motsvarar ett halvt års arbete för familjen, säger Sandlund.
Han uppger att en expert från Holland ritar och bygger anläggningen och två studenter vid LTU arbetar med energiprojekt kring solenergi som ska försörja fabriken.
Annars löper arbetet vidare i det företag som startade för 120 år sedan av Jan Sandlunds farfar Oskar Sandlund i Roknäs. 1949 tog sonen Assar över och sedan gick företaget vidare 1987 till Jan Sandlund som överlät rörelsen 2007 till sonen Anders, vd.
– Han bor i Härnösand och sköter administration och försäljning där. Jag sköter det praktiska i Bölebyn. Är också vd men i mitt fall betyder det verkställande dräng, säger Jan Sandlund.
Det kommer fortfarande kunder i till butiken vid Bölebron, men den mesta handeln sker över internet och den omfattar hela världen.
– Nyligen sålde vi en doktorsväska till en man i USA för 72 000 kronor.
Tavelramar som inramar det svenska kungaparet fortsätter att vara en stabil produkt.
– Vi har gjort 850 sådana. En har bland annat gått till kejsaren i Japan.