Nytt katastrofår för potatisodlarna

300 ton potatis för cirka 750 000 kronor. Det förlorar potatisodlaren Marcus Levander i Bölebyn efter två blöta höstar, och regnet har spolat bort inkomster för fler odlare i Piteåbygden.

Jodå, knölarna finns där under plantan. Men det blir sämre med varan i år. Regnet har spolat bort en del av skörden.

Jodå, knölarna finns där under plantan. Men det blir sämre med varan i år. Regnet har spolat bort en del av skörden.

Foto: Gunnar Westergren

BÖLEBYN 2012-09-11 06:00

- Vi börjar att ta upp potatisen på allvar i veckan, men redan nu vet jag att vi kommer att tappa 150 ton jämfört mot ett normalår. Med ett pris på 2:50 kronor kilot blir det 375 000, säger Marcus Levander, när han rycker upp en planta på en av odlingarna i Bölebyn.

- Kvalitén är det inget fel på. Men vi tappar i volym för andra året i rad, säger odlaren, som uppger att förra året gjorde höstblötan att han fick lämna 150 ton kvar i marken.

Minskad utsättning
Han uppger att fjolårets låga pris på potatisen gjorde att i år valde han att dra ned på utsättningen, som normalt skulle inträffat i början av juni.Han har satt potatis på 35 hektar.

- Men regnet gjorde att vi kunde avsluta sättningen först dagen före midsommar, säger Marcus Levander.

Nu, tre månader senare, konstaterar han:

- Ett normalår tar vi upp 900 ton. Nu har jag provgrävt och konstaterar att vi kommer att förlora cirka fem ton per hektar, säger Marcus Levander, som också berättar att halva spannmålsskörden har regnat bort.

Hälften av skörden används som foder till hans 90 köttdjur. Hälften säljs.

- Men i år kan jag inte sälja något spannmål, så där försvinner också en inkomst, säger potatisbonden i Bölebyn.

Osäkert med morotsskörden
Han delar det dystra ödet med flera odlare i Pitebygden.

PT skrev i somras om Tanya Hultman i Altersbruk som bland annat odlar morötter och potatis. I somras var det så blött att hon inte tog sig ut med traktorn på åkern för att bekämpa ogräs.

- Något vi inte fått bukt med under hela sommaren. Har ogräset väl fått fäste går det inte att bekämpa, säger odlaren, som pekar på att morotsblasten är fin, men frågan är hur moroten ser ut.

- Jag odlar på fem-sex hektar och brukar få upp 20 ton per hektar, men just nu är det svårt att säga hur det blir, säger Tanya Hultman, som uppger att regnet har försenat skörden med två-tre veckor.

Försenad skörd
Regnet har också gjort att hon inte kunnat odla potatis på alla arealer. Där ser hon en klar minskning av potatisskörden.

Odlaren Jim Berglund i Svensbyn säger till PT att han brukar sätta potatis på 15 hektar, men blötan begränsade årets utsättning till tio.

- I fjol fick jag delar av skörden förstörd. Det som brukar ta sju dagar att plocka upp tog två månader, säger Jim Berglund.

30 procent av skörden var, enligt Berglund, geggamoja.

- Nu har vi provgrävt och ser att potatisen måste växa två-tre veckor till, men kommer det en frostnatt nu i september är det kört, säger potatisodlaren i Svensbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om