Stig-Erik dödförklarades av Sunderby sjukhus: "Tro fan det"

Att tre läkare promenerar in på Stig-Erik Svenssons rum på Sunderby sjukhus överraskar honom. Men det är bara början. I nästa ögonblick får han veta att han av misstag har dödförklarats.
– Det ska inte få hända.

Stig-Erik berättar om hur komplicerat allting har blivit

Foto: Petra Älvstrand/Peter Johansson

Boden2025-02-11 03:00

När vi sätter oss till rätta i 71-årige Stig-Erik Svensson villa i Boden är det exakt 17 dagar sedan han får det galna beskedet. En läkare har blandat ihop två patienter och dödförklarat honom av misstag.

Vad tänkte du när du fick beskedet att du var dödförklarad?

– Ja, vad tänkte jag? Jag hade inte riktigt klart för mig hur stort det sprider sig. Allvarligt talat så fattade jag inte vad det innebar direkt från början.

undefined
Vid det aktuella tillfället var Stig-Erik Svensson inlagd på grund av en annan åkomma.
undefined
Under en lång intervju i hemmet i Boden berättar Stig-Erik Svensson om alla problem som uppstod efter att han dödförklarats av misstag.

I dag förstår Stig-Erik varför hans bank-id helt plötsligt slutar fungera. På telefon får han veta att han personligen måste besöka banken för att rätta till problemet.

– Tro fan det, för på deras skärmar stod det att jag var avliden. Dom kanske trodde att jag var en skummis som höll på att "bängla" med någonting.

Sedan dess har tillvaron formligen rasat samman för honom. Efter otaliga telefonsamtal har han förstått att försäkringsbolag och banker har noterat honom som avliden.

Han har även beställt nytt id-kort och pass.

Den här dagen har Stig-Erik även vetskap om att hans Ica-kort är spärrat.

– Det är säkert samma med både Coop och Willys. Korten dör så att säga när du dör, så att ingen annan ska kunna använda dem.

undefined
Stig-Erik kan inte längre köra bil och är oerhört beroende av hjälp från vänner.

I och med hans sjukdomstillstånd efter en cancerbehandling kan han inte längre köra bil. Utan snälla och omtänksamma vänner hade det varit tomt i kylskåpet, förklarar han, och visar upp högen med kvitton han sparat.

När allting är som vanligt igen blir det att betala tillbaka för hjälpen. 

Men Stig-Erik förstår fortfarande inte varför han får beskedet av läkarna först den 17 januari, tre dagar efter att han har dödförklarats.

– När det kommer till Skatteverket, det sprider sig ut överallt. Vården klagar jag inte på. Den är perfekt. Men sådant här gör en livrädd – och sedan att städa upp efter allting. I dag ringde jag till Folksam där jag har en olycksfallsförsäkring. Den var struken.

Just den delen väcker frågor, konstaterar Stig-Erik: Vem hade stått för det om något hänt honom under de dagarna?

– Hade regionen gjort det?

Har du fått någon ursäkt av Region Norrbotten?

– Ja, dom bad ju om ursäkt när de kom in, läkarna. Den ansvarige sa att han tog fullständigt ansvar för alltihopa. Jag sa att "jag ska inte skjuta någon av er". Jag kan förstå att människor gör fel.

undefined
Ansvariga på Region Norrbotten lovar nu att Stig-Erik ska få ersättning för merkonstnader på grund av misstaget.

Däremot har han inte fått någon praktisk hjälp. Han tycker även det är underligt att det tog sex dagar för att häva dödsförklaringen på Skatteverket.

– Den som är död har ju då i stället levt under en vecka, antar jag. Det måste ju bli den effekten.

En annan följd av misstaget är att han blivit bortplockad från Postkodlotteriet under februari. Ett helgnöje som han har sett fram emot i många år.

– Om det då blir en vinst i det här området i februari. Vad händer då? "Goodbye", bara. Man får ingenting. Men bara det här att få post till dödsboet Stig-Erik Svensson, hur roligt tror ni det är? säger han och fortsätter:

– Nu väntar jag på Handelsbanken, att dom ska ringa mig så att jag får bank-id, Swish och att jag får betalkort. 

undefined
Ishockey, och då i synnerhet Skellefteå AIK, är Stig-Erik Svenssons stora nöje som före detta Skellefteåbo. I yngre år spelade han även handboll på relativt hög nivå.

Stig-Erik påpekar flera gånger att han inte har något negativt att säga om själva vården. Anledningen till att han berättar om mardrömmen är för att det inte ska hända igen, förklarar han. 

– Vad hade hänt om jag bodde i en liten by långt från tätorten och inte hade några kompisar?

Han tycker också att det borde finnas någon slags funktion på Region Norrbotten som hjälper utsatta när de har ställt till det. 

När vi avslutar det långa samtalet skickar han med ett tips till sjukhusledningen i Sunderbyn – att gå från ett plastband runt armleden till två.

– Då kan man inte ta fel person när man klipper bort det. 

undefined
Peter Johansson, verksamhetsområdeschef, internmedicin, på Sunderby sjukhus, ber om ursäkt för det inträffade. "Det är otroligt olyckligt. Vi förstår hur väldigt stor skada vi har orsakat för den här patienten", säger Johansson.

Peter Johansson, verksamhetsområdeschef, internmedicin, på Sunderby sjukhus:

– Det är otroligt olyckligt. Vi förstår hur väldigt stor skada vi har orsakat för den här patienten, och det är sjukvårdens fel. Det är ett mänskligt misstag och det anmält. Vi ska göra en utredning om fallet.

Borde inte ni finnas till för den här personen och reda ut problemen för honom? 

– Jag kan inte prata om den här personen på grund av sekretessen, men om vi pratar generellt: Väldigt mycket av det här kan vi juridiskt inte gå in och göra. Vi kan inte vara företrädare för en patient. 

De merkostnader som Stig-Erik får kommer Region Norrbotten stå för, uppger Peter Johansson.

– Vi får be om ursäkt helt enkelt för att det har blivit väldigt fel. Det är vi jätteledsna för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!