Oroliga bybor kan överklaga

Försvarsmaktens artilleriöar kan bli en regeringsfråga. Om länsstyrelsen godkänner skjutplatserna i Fyrkanten kan oroliga bybor och politiker överklaga till Rosenbad. Försvaret tonar dock ned riskerna trots att minst en gård har träffats.

Överste Torbjörn Larsson, chef för regementet A9 och ansvarig för artilleriskjutningarna, tonar ned riskerna med försvarets planer.

Överste Torbjörn Larsson, chef för regementet A9 och ansvarig för artilleriskjutningarna, tonar ned riskerna med försvarets planer.

Foto: Gunnar Westergren Gunnar Westergren

BODEN2009-10-24 06:00
PT:s skriverier om motståndet mot Försvarsmaktens artilleriöar har gett stort eko i Bodens garnison. I går kallade ansvariga officerare till presskonferens och ett stort mediauppbåd slöt upp.
Överste Torbjörn Larsson, chef för regementet A9 och ansvarig för artilleriskjutningarna, gjorde allt för att tona ned riskerna.
- Vi upplever skjutningarna som oerhört trygga och säkra. Min bedömning är att vår närvaro i artilleriöarna inte blir större i framtiden - vi har ansökt om att få bedriva samma verksamhet som i dag, säger han.
Granater
Enligt regementschefen är konceptet med att skjuta projektiler över byar och städer långt ifrån nytt.
- Artilleriet har alltid skjutit granater över folks huvuden, men alla har nog inte varit medvetna om det. Vi vill inte att människor ska vara rädda för vår verksamhet, säger Torbjörn Larsson.
Han anser att det buller som artilleripjäserna ger ifrån sig är av ringa omfattning.
- Självklart kan det vara störande, men det är få som bor i området och tvingas höra det, säger Larsson.
99 skott
I Förvarsmaktens ansökan till länsstyrelsen framgår att man vill kunna skjuta 99 skott under 15 dagar från varje artilleriö. Det handlar om två olika granattyper - övningsgranater och spränggranater.
- Övningsgranaterna ger ifrån sig en knall, rök och en blixt. Den detonerar och faller isär antingen när den slår ned i marken eller en bit upp i luften, berättar Torbjörn Larsson.
Explosion
Spränggranaterna är betydligt kraftigare och detonerar med en explosion.
- De är till för att göra stor skada. I fredstid är säkerhetsavståndet för spränggranater 500-600 meter, berättar Torbjörn Larsson.
Förstår du att människor som bor i skjutområdena är oroliga?
- Jag förstår att folk undrar hur de kommer att beröras och vi vill minska deras oro.
Granater har väl hamnat fel?
- Vad jag känner till så har det hänt en gång i Norrbotten. Den slog ned på en gård eller ett fält i byn Hollsvattnet, berättar Larsson.
Överklaga
Enligt major Sven-Olov Grenholm, chef för utbildningsstödenheten på I19, kommer försvarets verksamhet på de eventuella artilleriöarna att vara begränsad jämfört med inne på Bodens södra skjutfält.
- Skjutfältet vill vi kunna utnyttja 175 vardagar och 50 helgdagar om året. Men vi övar inte bara på övnings- och skjutfält och eftersom vi skjutit från områdena där artilleriöarna ligger tidigare så finns de med i vår ansökan, säger Grenholm.
Bybor och andra berörda kan lämna synpunkter på Försvarsmaktens ansökan fram till 31 januari 2010. Sedan rullar processen vidare innan länsstyrelsens beslut med slutliga villkor presenteras.
Den som inte nöjer sig med länsstyrelsens besked kan överklaga till miljödomstolen som bereder ärendet innan slutligt beslut tas av regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om