Mobilföretagen satsar stort länet

Länets mobilanvändare kan förvänta sig betydligt bättre mobiltäckning de närmaste två åren. Telenor och Tele2 gör en gemensam satsning för att bygga ut sina mobila nät och ökar därmed konkurrensen med Telia.

Oliver Carrá, Tele2, lovar en kraftig utbyggnad av antalet basstationer i länet. Inte minst i glesbygden. I mitten syns Tony Blomqvist, IT Norrbotten, och längst till höger Johnny Gylling, Telenor.

Oliver Carrá, Tele2, lovar en kraftig utbyggnad av antalet basstationer i länet. Inte minst i glesbygden. I mitten syns Tony Blomqvist, IT Norrbotten, och längst till höger Johnny Gylling, Telenor.

Foto: Robert Lundberg

BODEN2014-03-27 15:31

Videon är inte längre tillgänglig

Samtidigt genomför Telia en utbyggnad och sammantaget blir Norrbotten ett av Sveriges främsta områden avseende mobila nät. I klartext innebär det att privatpersoner, företagare och det offentliga får ett ökat utbud och valfrihet när det gäller mobiltelefoni- och mobila bredbandstjänster.

Kraven ökar

Vid ett möte i Sävast på torsdagen fanns IT Norrbotten och de två mobiloperatörerna representerade liksom folk från Försvaret, Luftfartsverket, kommuner med flera. Allt för att underlätta processen mellan mobiloperatörernas intressen och det offentliga.

– Det finns brister i den mobila täckningen som måste lösas. I takt med att telefonerna har blivit mer avancerade så ökar också kraven på det mobila nätet, säger Tony Blomqvist, vd för IT Norrbotten.

Snabbare och bättre

Målet är ett snabbare mobilnät med bättre täckning, samtalskvalitet och datahastighet i hela Norrbotten. Det där med "hela" är möjligen ett djärvt mål med tanke på länets stora yta som inte sällan är mycket glest befolkat.

– Vi kommer att bygga fler än 100 nya basstationer i länet fram till 2016. Därmed ökar vi också yttäckningen markant. Det kommer särskilt att märkas i glesbygd, säger Oliver Carrá, presschef på Tele2.

Många byar

Exakt hur många master och var de ska ligga eller hur mycket de två bolagen satsar ekonomiska är hemligt av affärsmässiga skäl.

Utöver den här satsningen måste bolagen också uppfylla Post- och telestyrelsens lagkrav för att bygga master där det idag saknas täckning.

– I hela Sverige satsar vi 300 miljoner för att uppfylla det kravet, säger Johnny Gylling, ansvarig för samhällskontakter på Telenor.

Det är ett pågående arbete och, enligt Tony Blomqvist, har redan idag många byar bättre täckning än byborna vet. Jäckvik är ett exempel.

Områden i Piteå

Samtidigt finns det vita fläckar i omedelbar närhet av städer. Det är Nötön och Furulund i Piteå två exempel på. För att inte tala om vissa områden nära Kallax flygplats.

– I Kallax är det Luftfartsverket som lägger hinder i vägen, men det kommer att bli bättre även där. När det gäller de områden du nämner i Piteå så utgår jag från att det kommer att bli bättre. Samtidigt som Telenor och Tele2 bygger ut så gör också Telia det, säger Tony Blomqvist.

Väsentligt bättre täckning i länet, även i glesbygd, är således att vänta och dessutom kraftigt ökad konkurrens som rimligen borde gynna kunderna i slutänden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om