Individuell rådgivning för bönder

År 1990 hade dåvarande mjölkbönderna Katarina och Stig Lundberg i Backträsk, Alterdalen, tänkt att sluta med djur. Men i stället bestämde de sig för att gå över till köttdjur, en satsning som de drog igång på allvar år 2000.

Byggnadsrådgivaren Robert Åkermo gör individuella gårdsbesök under två dagar i Norrbotten; han har engagerats inom ramen för projektet Framtida kött i norr.

Byggnadsrådgivaren Robert Åkermo gör individuella gårdsbesök under två dagar i Norrbotten; han har engagerats inom ramen för projektet Framtida kött i norr.

Foto: Camilla Berglund

BACKTRÄSK 2011-01-28 06:00

Och på den vägen är det. Sakta men säkert har Lundbergs utökat verksamheten och i dag har de 70-80 djur av rasen hereford inklusive kalvar och ungdjur.

Mer rationellt
Nu tänker Backträsks enda kvarvarande lantbrukare med nötkreatur bygga om sin ladugård, ursprungligen en hög hölada som är sammanbygd med en mindre ladugård.

Till våren ska taket sänkas och byggnaden förses med nya väggar, så i princip handlar det om att ersätta den gamla byggnaden med en ny, mer rationell, lättskött och ändamålsenlig ladugård.

Och till den ändan hade man på torsdagen besök av Robert Åkermo från Oviken, norra Sveriges mest erfarna byggnadsrådgivare inom lantbruket. Åkermo driver ett gårdsmejeri hemma i Jämtland tillsammans med sin fru och sex anställda. Men vid sidan av mejeriverksamheten och de egna mjölkfåren är han, utbildad agronom specialiserad på lantbruksarkitektur, sedan nästan tjugo år verksam som byggnadsrådgivare för Hushållningssällskapet Bygg i Norrland.

Nötköttsprojekt
Hushållningssällskapet Rådgivning Nord har engagerat Robert Åkermo för byggrådgivning i Västerbotten och Norrbotten inom ramen för projektet Framtida kött i norr. På torsdagen besökte han även Tanja och Håkan Hultman i Holmträsk, morotsodlarna som även tänker börja med nötköttsproduktion.

- Vid den individuella rådgivningen vädrar vi möjligheter och ser olika vägar, brainstorming helt enkelt som ett första steg för dem som planerar att bygga ut eller till.

Det förklarar Åkermo medan vi står mitt i flocken av biffiga, beskedliga köttdjur i inhägnaden med tillhörande ligghall, där den 1,2 ton tunga avelstjuren vilar på ströbädden längst in under taket.

Horn säkerhetsrisk
Katarina Lundberg berättar att man sparar de djur som saknar horn. Av säkerhetsskäl försöker man få bort alla behornade individer. Olyckor kan inträffa, även om hereford är kända för att vara lugna och lätthanterliga.

Stig Lundberg förklarar att man har ekologisk köttproduktion.

- Marginalerna är små och ekologiskt är nästan enda chansen att få det att gå runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om