– Grodkällan vann överlägset i omröstningen. Den är unik för sitt turkosa vatten, dels i Norrbotten men också i Sverige. Den är ju också väldigt vackert belägen på Slengmyren, säger Leif Karlsson, verksam i Källakademin.
Grodkällan har fått sitt svenska namn efter en översättning från det samiska, Tsuobbuojája, som betyder just "Grodkällan". Namnet är troligen sprunget ur historien då samer sett hur grodor övervintrat i källan. Med sitt unika utseende tros källan också ha använts som gränsmärke mellan tre olika lappskatteland. Den smaragdgröna färgen uppstår genom det mineralhaltiga vattnet som bubblar upp och kan ge en upplevelse av att källan andas när vattnet pumpar från olika ställen av botten. Källan är närmare 15 meter bred och tre meter djup. Den har på senare tid blivit ett populärt utflyktsmål och på Arvidsjaur kommuns hemsida uppmanas man att iaktta varsamhet i samband med besök för att inte marken runtomkring källan ska ta skada.
Närmare 300 medlemmar i akademin verkar för att bevara källorna och bibehålla deras utseende. Varje år görs en resa till olika platser i Sverige och i år föll lotten på Norrbotten.
– I Norrbotten är vi fyra, fem stycken som engagerar oss kring källorna. Vi fascineras av hur vattnet ständigt kommer till i dessa fina källor, trots det torra vädret som infunnit sig senaste månaden, säger Leif Karlsson.