De tjänar bäst i Arvidsjaurs kommun

Lägre än i Piteå, men väsentligen högre än medianen på orten. Arvidsjaurs kommunalråd säger att tillgång och efterfrågan styr kommunchefernas löner.

Politiker- och chefslönerna är lägre på Arvidsjaurs kommun än motsvarande löner i Piteå, men ligger ändå långt över medianinkomsten i kommunen.

Politiker- och chefslönerna är lägre på Arvidsjaurs kommun än motsvarande löner i Piteå, men ligger ändå långt över medianinkomsten i kommunen.

Foto: Tommy Norin

Arvidsjaurs kommun2019-10-24 18:30

Arvidsjaurs kommunalråd Sara Lundberg har en lön på 58 000 kronor i månaden, vilket kan jämföras med de 70 000 som Piteås kommunalråd Anders Lundkvist tjänar. Generellt ligger lönerna för politiker och chefer i Arvidsjaurs kommun lägre än i Piteå.

– På större orter har man högre konkurrens, så det är väl marknadsbetingat. Det är den reflektion jag har, säger Sara Lundberg. 

Sara Lundberg berättar att sparkrav inom kommunen också reflekteras på lönenivån hos politiker och chefer i Arvidsjaur. 

– Man gjorde ett omtag med arvodesreglementet för några år sedan. Man ålade verksamheterna sparkrav, och då sa politiken att vi måste visa vägen och gå först. 

Trots att de kommunala lönerna på politiker- och chefsnivå är lägre än i Piteå, är lönerna ändå relativt höga. Medianlönen i Arvidsjaur låg 2018 på cirka 22 600 kronor i månaden, och kommunalrådets lön motsvarar alltså cirka 2,5 medianlöner hos en genomsnittlig medborgare. Kommunchefen Ulf Starefeldts lön på 70 500 kronor per månad ligger 312 procent över medianlönen på orten. Sara Lundberg berättar att lönesättningen är nödvändig för att locka nödvändig kompetens till chefspositioner inom kommunen. 

– Det handlar om kompetensbrist. Vill man ha något får man betala. Ökade svårigheter med kompetensförsörjningen har man förutspått tidigare, och det går åt det hållet. Det är den gamla lagen om utbud och efterfrågan. Det påverkar priset, även gällande lönerna, säger hon. 

Trots att många mindre kommuner i Sverige berättar om svårigheter att locka kompetent personal berättar Sara Lundberg att man inom Arvidsjaurs kommun haft förhållandevis lätt att rekrytera till högre positioner. 

– Vi har haft en ganska god sökbild till de tjänster som varit ute. Det är inte så ofta lönefrågan det handlar om. Det är snarare att hitta jobb till medsökande och andra variabler som gör att vi kan ha svårt att hitta kompetenser.

Hon berättar att en stor del av arbetet handlar om att göra Arvidsjaurs kommun till en arbetsgivare som människor vill jobba för, och att skapa en arbetsplats där medarbetare trivs. 

– För att få den kompetens som krävs måste vi göra kommunen till en attraktiv arbetsgivare, säger hon.

– Det handlar dels om vilka förmåner man kan ha som arbetstagare, men också om andan. Att man känner att man bidrar, att man blir sedd och att det är roligt att jobba på Arvidsjaurs kommun. 

Kommunalrådet Sara Lundberg (S) har en lön på 58 000 kronor per månad.
Kommunalrådet Sara Lundberg (S) har en lön på 58 000 kronor per månad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!