Varg dödar renar i Arvidsjaurs-trakten

En varg som uppehåller sig i Arvidsjaurs-trakten ställer till stora problem för Västra Kikkejaures sameby. Nu ansöker man om skyddsjakt.

Både renar och älgkalvar har rivits av varg den senaste tiden.

Både renar och älgkalvar har rivits av varg den senaste tiden.

Foto: Gunnar Westergren

Arvidsjaurs kommun2019-11-06 19:00

Ett DNA-test har visat att en varghanne med finsk-ryskt ursprung sprungit genom Moskosel, där den fotograferades av Hortlaxbon Johny Nordsvan. Vargen fortsatte österut och befinner sig i nuläget troligen i Bodens kommun, enligt uppgifter från länsstyrelsen. Den går nu under namnet: Abmovaratj-vargen.

Den vargen är med stor sannolikhet inte den enda som befinner sig i länet. DNA-prov från en annan individ är taget i Arvidsjaur och svar väntas inom kort. Även en tredje varg tros befinna sig i området.

Västra Kikkejaures sameby har sedan en tid tillbaka stora problem med en varg som uppehåller sig i Arvidsjaur. Den skapar oreda i renbeteslandet varvid man nu ansökt om skyddsjakt. 

– Den dödar renar och skingrar dem, säger Anders Ruth, rovdjurssamordnare från Västra Kikkejaures sameby, som för några dagar sedan själv såg en varg springa förbi någon mil ovanför Arvidsjaur.

– Det gick så fort att jag inte hann ta fram mobilen för att ta en bild. Den var ungefär 30 meter bort, säger Anders Ruth, som beskriver det hastiga mötet som en naturupplevelse med blandade känslor.

För att skydda renarna har man tvingats samla in dem i hägn där de stödutfodras.

– I nuläget har vi mellan 700 och 800 renar i ett hägn. De måste utfodras och behöver mellan 1,5 och 2 kilo mat om dagen. Kilopriset på foder ligger på tre kronor kilot så det blir flera tusen kronor om dagen, säger Anders Ruth, och tillägger att ersättningen man får för dödade renar är för låg.

I ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen, beskrivs läget som problematiskt. "Eftersom vi redan har varg på året-runt-markerna, så har vi i dagsläget ingenstans att fara med renarna. En skyddsjakt med snabb handläggning skulle innebära att vi kan börja frakta ner de renar vi nu står i hage och utfodrar."

Om det skulle visa sig att vargen som uppehåller sig i Arvidsjaur har finsk-ryskt ursprung liksom Abmovaratj-vargen tror inte Anders Ruth att chanserna att få skyddsjakt beviljad är särskilt stora.

– Skulle den visa sig vara skandinavisk är det möjligt att vi får tillstånd för skyddsjakt men är den finsk-rysk blir det nog svårt.

Något alternativ till skyddsjakt ser inte Anders Ruth. I ansökan till länsstyrelsen anges ändå omedelbar sövning och flytt av vargen som en möjlighet.

– Det alternativet är ju testat förut och det har inte funkat.

Anders Ruth, rovdjurssamordnare för Västra Kikkejaurs sameby, har sett en varg springa förbi någon mil ovanför Arvidsjaur. (Arkivbild)
Anders Ruth, rovdjurssamordnare för Västra Kikkejaurs sameby, har sett en varg springa förbi någon mil ovanför Arvidsjaur. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!