På måndagen var det officiell invigning för programmet som idag har 41 studerande. Ann Gripenlöf kom upp från vård- och omsorgscollegets nationella kansli i Stockholm, för att närvara vid invigningen.

– När vi certifierar gör vi det utifrån flera kvalitetskriterier. Här i Arvidsjaur har man gjort ansökan, sedan kom jag och en kollega upp till Arvidsjaur och kollade om det som stod i ansökan stämde. Vi pratade med elever, lärare och arbetsgivare. För cirka ett år sedan vi var här. Nu i november var allt klart, berättar hon.

Colleget ska fungera som en kvalitetssäkring mellan utbildning och arbetsliv, att arbetsgivare ska veta att en som utbildats inom colleget har haft en god kvalitetsutbildning.

Artikelbild

| Invigning. Nils-Åke Asplund, biträdande rektor för Sandbackaskolan i Arvidsjaur, inledningstalade vid invigningen.

– Vi täcker nästan hela Sverige idag. Vi finns från Norrbotten ner till Skåne. Det finns 22 regionala college i Sverige idag. Till dem hör 88 lokala college, där Arvidsjaur är nummer 87. Sedan finns det 219 kommuner som är anslutna, 19 regioner och landsting, 80 privata arbetsgivare, 133 gymnasieskolor, 176 vuxenutbildningar, 42 yrkeshögskolesutbildningar. Så det är omfattande och man vet vad vård- och omsorgscollege är, säger Gripenlöf.

Socialchef Ann-Sofi Levander berättar om nutid och framtid, om utmaningen med att gå mot en allt kraftigare arbetsbrist, i synnerhet i norra delen av Sverige.

– Vi vet också att utbildningarna inte drar lika många ungdomar som tidigare, och vi vet att utan er som kommer från andra länder skulle vi inte klara oss. Jag känner även igen många här för många är redan ute i arbetslivet, säger hon inför fullsatt klassrum.

På plats för invigningen var även kommunalråd Lotta Åman, som själv har en bakgrund såväl på Sandbackaskolan som inom vården. År 2000-2001 gick hon vård- och omsorgsprogrammet där.

Artikelbild

| Hoppas. Kommunalråd Lotta Åman har själv en lång bakgrund inom vården, och hoppas förstås att många av eleverna väljer att stanna kvar och jobbar i kommunen efter avslutad utbildning.

– Så idag är det mitt yrke. Här utbildas ni för den framtid som jag tror ser ljus ut. Jag hoppas förstås att ni efter utbildningen vill stanna kvar och arbeta hos oss, för behovet som vi ser nu är att vi behöver mer personal. Jag känner att det här kan faktiskt vara en kvalitetsgaranti för er och er arbetsgivare i framtiden, att faktiskt bli certifierad inom vård- och omsorgscollege.