Vänstern vill samarbeta mer i inlandet

Vänsterpartiet i tre inlandskommuner inleder ett samarbete över kommungränserna för att lära av varandra,.

Vänstern i tre inlandskommuner, däribland Arvidsjaur,  inleder ett samarbete för att byta erfarenheter. (Arkivbild)

Vänstern i tre inlandskommuner, däribland Arvidsjaur, inleder ett samarbete för att byta erfarenheter. (Arkivbild)

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Arvidsjaurs kommun2019-10-21 05:00

Det är vänsterpartister i Arvidsjaur, Sorsele och Malå kommuner som tagit initiativ till den informella gruppen. I lördags träffades företrädare i Malå för att diskutera hur man ska utveckla samarbetet.

– Vi tror att vi kan lära av varandra och dela med oss av våra erfarenheter, säger Petter Lundström (V), ordförande för lokalavdelningen i Arvidsjaurs grannkommun Malå i ett pressmeddelande.

Under träffen diskuterades en mängd frågor, allt från skola till hur partiet kan verka för att öka kommunfullmäktiges aktivitet. Men frågan hur man kan påverka partiföreträdare på högre nivå för att lyfta inlandets specifika problem diskuterades också.

–  Det är viktigt att vi som har likartade förutsättningar hittar vägar att med gemensam röst tala med företrädare på riksnivå, säger Britt-Inger Hedman, V-ordförande i Arvidsjaur.

Vänsterpartiet en stark ställning i de tre kommunerna. Inte minst i Arvidsjaur ledde partiets inflytande till att det blev byte på kommunalrådposten, trots att partiet bara fick drygt 13 procent av rösterna. Detta eftersom S inte har egen majoritet utan måste ha V-stöd, en maktposition Vänsterpartiet nyttjade.

I Malå ser den politiska kartan helt annorlunda ut, där blev Vänsterpartiet årets valraket med en nästan 20-procentig ökning av väljarstödet. Vänsterpartisten Lennart Gustafsson tog över som kommunstyrelsens ordförande med var tredje väljare bakom sig (32,9 procent). Partiet samregerar med Sossarna, som blev näst största parti med 30 procent.

Även i Sorsele gjorde Vänstern ett bra val, och fick nästa lika stort väljarstöd som Socialdemokraterna. Trots att det röda blocket har en jättemajoritet tillsammans har Vänsterpartiet istället valt att gå i koalition med Centerpartiet. Den nya V-samarbetsgruppens nästa träff ska för övrigt hållas i just Sorsele. 

– Det här samarbetet bör utvecklas och därför bjuder vi från Sorsele in till nästa träff där vi fortsätter våra diskussioner om hur Vänsterpartiets inflytande kan öka, avslutar Kjell Öjeryd, kommnalråd och tillika V-ordförande i Sorsele.

Britt-Inger Hedman, V-ordföande i Arvidsjaur, lyfter fram att samarbetet gör att man kan med gemensam röst kan öka pressen på partiföreträdare på riksnivå. (Arkivbild)
Britt-Inger Hedman, V-ordföande i Arvidsjaur, lyfter fram att samarbetet gör att man kan med gemensam röst kan öka pressen på partiföreträdare på riksnivå. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!