Utköpt för miljoner – tillbaka i tjänst

Leif Carlsson går in som biträdande rektor på Fridhemsskolan 14 månader efter att han köptes ut – för 32 månadslöner. "Det är en känslig fråga", säger Ulf Starefeldt.

Förhoppningen är att ha en långsiktig lösning på biträdande rektorstjänsten på plats efter årsskiftet.

Förhoppningen är att ha en långsiktig lösning på biträdande rektorstjänsten på plats efter årsskiftet.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2019-11-07 13:27

Den stora omorganisationen av skolan i Arvidsjaurs kommun sjösattes förra våren. Rektorerna på Ringelskolan och Fridhemsskolan lämnade sina tjänster. Leif Carlsson, rektor på Fridhemsskolan, köptes ut för 32 månadslöner – ett engångsbelopp motsvarande totalt 1 657 312 kronor. Därtill tillkom även sociala avgifter på 673 000 kronor samt pensionsavgifter på minst 75 000 kronor vilket resulterade i en totalsumma på över 2,4 miljoner kronor.

Men omorganisationen blev inte vad kommunen tänkt sig och nu har man slopat den till förmån för en bättre version av den gamla.

– Vi har haft många och långa möten med politiken och andra för att hitta en väg där vi får lugn och ro i skolan. Bland personal, elever och föräldrar. Man kan säga att det är en återgång till den gamla 2.0, säger Ulf Starefeldt, kommunchef och tillförordnad skolchef på Arvidsjaurs kommun.

Nu står det klart att Fridhemsskolans biträdande rektor Viveka Eliasson inte får fortsatt förtroende efter sex månaders provanställning. I stället ersätts hon av utköpte Leif Carlsson.

– Det stämmer. Han går in på timmar och stöttar Kristin (Westerberg, rektor), säger Ulf Starefeldt.

Hur ser du på att han köptes ut för 32 månadslöner för 14 månaders sedan?

– Som du förstår är det en känslig fråga och jag har varit i kontakt med politiken beträffande det här och hört mig för hur de ser på det här. Jag har även kontrollerat vad som var skrivet i det avtal som gällde för Leif när han köptes ut. I det avtalet finns det inget som säger att han inte kan återanställas.

Förstår du om det sticker i ögonen på invånarna?

– Det har jag förståelse för. Men det här är en tillfällig lösning för Kristins bästa, för lärarnas bästa och framför allt för elevernas bästa. Visst kan man ha synpunkter på de moraliska aspekter i det här och det står var och en fritt, men rent lagligt så finns det ingenting som säger att vi inte kan.

Förhoppningen är att en långsiktig lösning ska vara på plats så fort som möjligt.

– Vi hoppas så klart att vi har en på plats redan när vårterminen börjar. Men vi står inför jul, nyår och trettondagshelgen så det är inte den bästa rekryteringsperioden, säger Ulf Starefeldt.

Behövs det en rektor och en biträdande rektor?

– Jajamän. Vi har precis förhandlat organisationen och enligt den ska det vara en rektor och en biträdande rektor på Fridhemsskolan.

Ulf Starefeldt, kommunchef och tillförordnad skolchef på Arvidsjaurs kommun, förstår att Leif Carlssons comeback är känslig.
Ulf Starefeldt, kommunchef och tillförordnad skolchef på Arvidsjaurs kommun, förstår att Leif Carlssons comeback är känslig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!