Vendela Hallnor hade tagit torsdagsflyget ner till Stockholm för att hälsa sin kompis Amanda över helgen.

Dagen därpå, fredag den 7 april, hade duon åkt tunnelbana in till city, klivit av tåget och tagit rulltrappan upp till gatuplanet närmast Åhlénsvaruhuset.

– Vi började att gå längs Drottninggatan. Det var tjockt med folk utanför Åhléns. Vi kollade båda i våra mobiler efter något närliggande matställe, minns Vendela Hallnor.

Artikelbild

| DRABBAD. Vendela Hallnor, 22, Arvidsjaur, räddade livhanken på Drottninggatan genom att slänga sig in i närmaste butik.

Kvinnorna hann promenera knappt hundra meter när luften genljöd av höga smällar och hjärtskärande skrik.

– En lastbil kom körande i hög fart rakt mot oss. Den var bara 10–15 meter ifrån och liksom sick-sackade sig fram. Min första tanke var att föraren hade drabbats av en stroke.

Marginalerna mellan liv och död var små när kvinnorna vräkte sig in i en Brothers-butik på Drottninggatan, en kort bit från det stora Åhlénsvaruhuset.

– Lastbilen girade rakt mot oss. Föraren liksom siktade. Jag hann uppfatta hur fordonet kraschade mot en stor betongkruka med blommor, hur det regnade jord mot butikens fönster och hur lastbilen nästan skrapade mot entrédörren.

Artikelbild

| TERRORISTBROTT. Det var den 7 april 2017 som terrorn slog till mitt i centrala Stockholm. (Arkivbild).

– Vi var bara någon enstaka sekund från att bli påkörda. Hade vi inte hunnit in skulle vi ha dött. Utan tvekan. Utrymmet mellan lastbilen och butiksväggen var högst en decimeter, konstaterar 22-åringen från Arvidsjaur.

Inne i klädbutiken började chockade människor att skrika: ”Terrordåd! Terrordåd!”.

– Det var extremt upprörda känslor. Personalen låste entrédörren och om tillbudet var läskigt så var det också väldigt obehagligt att vara inlåst där och då.

Kaoset var totalt. Från en tv-apparat kom den första informationen om händelsen.

– Det talades om att Åhlénsvaruhuset brann, om skottlossning på Fridhemsplan. Det fanns en rädsla för nya attacker, att någon skulle komma förbi och skjuta oss.

– Jag och Amanda begärde att få lämna butiken. Till slut blev vi utsläppta genom en bakdörr och kunde ta oss hem till henne.

Vid det laget hade Akilov redan flytt ner till tunnelbanan via nedgången närmast Åhléns, den som kvinnorna kom upp genom några minuter tidigare.

Den 17 april är Vendela Hallnor och hennes väninna kallade till rättegång i Stockholms tingsrätt. Kvinnorna är två av 135 berörda målsägare.

– Det är med blandade känslor som jag tvingas möta Akilov. Det kommer att bli jättekonstigt att se honom, väldigt känsloladdat.

– Jag har haft mycket mardrömmar kring händelsen. Framförallt när allting var färskt. Nu går det lite lättare att hantera känslorna men jobbigt lär det bli.

Vendela Hallnor har ingen vetskap om det finns någon övervakningsfilm från Brothers som fångat dramatiken.

Hon har varit på resande fot i Australien från i oktober och kom hem förra veckan. Men hon håller det inte för osannolikt att duons flykt undan döden kan finnas dokumenterad på film.

– Det var verkligen i sista sekunden som vi kom undan. Även om man inte vill sitta och älta händelsen är det heller ingenting som är möjligt att glömma. Vissa stunder kan det komma över en, typ när ett fordon passerar med högt motorljud.

– Samtidigt känner jag uppskattning över att jag och Amanda klarade oss helskinnade undan. Jag är väldigt tacksam och tror att jag lärt mig värdesätta livet mera än vad jag gjort tidigare, säger Vendela Hallnor.