Hur känns det i dag?

– Vi är både besvikna och nöjda. Vi är största parti än, men vi tappar. Sedan får vi invänta onsdagsräkningen också för man vet inte hur den slår. Det kan vara något parti som ligger nära som får mer mandat eller tappar. Så man kan inte dra så mycket slutsatser förrän efter onsdagsräkningen. Det är inte så många röster som räknas med det handlar mycket om ett parti ligger nära en brytgräns, så kan det bli ändringar.

Var det några överraskningar bland de andra partierna i kommunvalet?

Artikelbild

| I valet till riksdagen ökade Centern, SD och KD mest från Arvidsjaurs röster, medan S tappade stort.

– Jag är lite överraskad att Vänstern tappade. De hade varit så positiva och tittar man på riket så gick de framåt häftigt, men inte här då de backade 1,1 %. Det var överraskande.

Vad händer efter onsdagsräkningen?

– Det är fullmäktige som tar beslut om kommunalråd. Jag vet inte riktigt när men det är senare under året. Fullmäktige tillträder egentligen så fort som möjligt, medan alla styrelser och nämnden tillsätts vid årsskiftet. Vi ska ha styrelsemöte på torsdag, gå igenom och titta och det handlar om att man måste sätta sig ner och resonera med andra partier. Så vi får egentligen invänta det slutgiltiga valresultatet för att se hur landet ligger.

För Vänsterpartiet i Arvidsjaur gick det ungefär som väntat enligt gruppledare Britt-Inger Hedman. Partiet minskade något men behåller sina fyra mandat i kommunfullmäktige.

Artikelbild

| Valet till kommunfullmäktige blev en rysare, då det skiljer färre än 100 röster mellan S och C. Liberalerna dubblade nästan. Vad som händer med SDs mandat vet man inte förrän efter onsdagens slutliga räkning, i och med att det införts en spärr på 3 procent för val till kommunfullmäktige för kommuner med fler än ett distrikt. För kommuner med enbart ett distrikt är spärren 2 procent. Arvidsjaur har idag tre valdistrikt.

– Vi har behållit våra positioner i kommunen så det är ingen större skräll, säger hon. Efter valet 2014 samarbetade V och S.

– Men sedan avbröt vi det samarbetet så det blev som en hoppande majoritet. Men vi har inte hunnit resonera med varandra om hur vi ska ställa oss till någonting. Vi ska träffas i partiet efter onsdagsröstningen om hur vi ska hantera oss själva. Det blir spännande att se onsdagsräkningen både för regeringsbildning och för kommunvalet om det händer något här. Ibland kan det ju ändra mandaten i kommunen om det är någon på gränsen.

Artikelbild

| Till landstinget röstade Arvidsjaurs medborgare flitigt på Sjukvårdspartiet, medan Socialdemokraterna gjorde ett stort tapp.

Sverigedemokraterna minskade med 3,1 % till 2,3 %. Det gör att det med det preliminära valresultatet innebär att en stol kommer vara tom vid Arvidsjaurs kommunfullmäktige, i och med att partiet saknar ledamöter i kommunen.