Han blir ny skolchef i Arvidsjaur

Efter sommarens turbulens har Arvidsjaurs kommun nu gjort klart med en ny skolchef. En tidigare Arvidsjaur-lärare som lämnar sin rektorspost i Älvsbyn.

Ulrik Bylander blir ny skolchef i Arvidsjaurs kommun. Han lämnar jobbet som rektor på Knut Lundmarkskolan i Älvsbyn.

Ulrik Bylander blir ny skolchef i Arvidsjaurs kommun. Han lämnar jobbet som rektor på Knut Lundmarkskolan i Älvsbyn.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaurs kommun2019-10-16 16:30

Arvidsjaurs tidigare skolchef Stefan Millgård valde att säga upp sig i början av juni. Anledningen var att politiken helt saknar respekt för såväl barn- och utbildningsnämnden som för verksamheten, enligt Millgård. Kommunfullmäktiges ordförande Peter Rydfjäll (S) medgav att politiken har lagt sig i skolfrågan – men att anledningen var att rädda en skola i fritt fall.

I turbulensen tog kommunchefen Ulf Starefeldt över som tillförordnad skolchef samtidigt som han inledde en rekryteringsprocess. Fyra kandidater kallades till intervju och de två bästa valdes ut. Under tisdagskvällen gjorde Ulf Starefelt klart med en av dem – Ulrik Bylander.

– Vi har förhandlat med facken och vi är överens, så det som återstår för min del är att ta kontakt med kommunchefen i Älvsbyns kommun och komma överens om när han ska börja hos oss. Det är egentligen det som är haken, säger Ulf Starefelt.

Ulrik Bylander är just nu rektor på Knut Lundmarkskolan i Älvsbyn och har tidigare jobbat som lärare i Arvidsjaur i cirka 15 år. Han ser fram emot den nya utmaningen.

– Det känns spännande. Det var ett fantastiskt jobb jag hade som lärare och jag spelar musik med flera av de eleverna jag hade då.

Hur tänker du kring turbulensen som har varit i Arvidsjaur?

– Jag hoppas kunna ta med mig en god skolutvecklingskultur. Vi rektorer i Älvsbyn har jobbat väldigt hårt med att utveckla skolan här och i dag tycker jag vi får ett bra kvitto på det när Älvsbyn kommer på åttonde plats i Bästa skolkommun. Jag tar med mig kunskaper som jag tror kan vara bra att ha som skolchef i Arvidsjaur, samt den kultur som jag upplevt i Älvsbyn men även på alla mina rektorsutbildningar.

Han ser en fördel i att han känner till en hel del personal i Arvidsjaur. Men att gå från rektor till skolchef känns pirrigt.

– Men jag har jobbat som rektor i sju år och jag känner mig väldigt trygg i mitt uppdrag. Den känslan har jag med mig in i skolchefsrollen, även om jag förstår att det inte är samma uppdrag, säger Ulrik Bylander.

Han tycker det känns vemodigt att lämna Knut Lundmarkskolan.

– Men jag kommer att bo kvar i Älvsbyn med min familj. Jag klarade av att pendla i 15 år tidigare, så den delen avskräcker mig inte. Det kan vara bra i ett jobb som skolchef att ha lite reflektionstid, så jag försöker se det positivt, säger Ulrik Bylander.

Sedan Stefan Millgårds avhopp i juni har Arvidsjaur varit utan skolchef. Nu är en lösning på plats.
Sedan Stefan Millgårds avhopp i juni har Arvidsjaur varit utan skolchef. Nu är en lösning på plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!