Förmodad varg siktad i Moskosel

Länsstyrelsen har under måndagen varit till Moskoseltrakten för att utröna om det är en varg som varit synlig.

Johny Nordsvan från Hortlax hann ta en bild från stugbron i Moskosel när en trolig varg sprang förbi.

Johny Nordsvan från Hortlax hann ta en bild från stugbron i Moskosel när en trolig varg sprang förbi.

Foto: Johny Nordsvan

Moskosel2019-10-28 14:46

Något som tros vara en varg uppehåller sig i Moskoselområdet. Under en tid har flera personer uppmärksammat spår som mycket väl kan härröra från varg. Under helgen har djuret även fotograferats och filmats.

– Det är första gången vi ser en varg, men jag känner folk som sett spår tidigare. Jag stod på bron och tog bilden, säger Johny Nordsvan från Hortlax, som tog en bild på vargen när den sprang förbi vid deras stuga i helgen.

Vid länsstyrelsen i Norrbotten har åtgärder vidtagits för att utröna vad det rör sig om för djurart.

– Det här kommer att hanteras akut. Vi har varit till området i dag (läs måndag) och undersökt läget så att säga, men det är lite för tidigt att dra några slutsatser. Vi har funnit urin som vi ska skicka som dna-prov på individen. Förhoppningsvis får vi då svar inom några dagar, säger Alexander Winiger, rovdjurshanterare.

Han berättar att det av allt att döma är en ensam varg och att det inte går bedöma om det skulle vara en tik eller en hane.

– Det finns en stor variation i spårstorlek, men det lär framgå av dna-analysen.

Winiger berättar att provsvaret även ska utröna om djuret är av finsk-rysk härkomst. Det finns också en möjlighet att det rör sig om den dna-testade varghane som flera gånger siktats i Arvidsjaurtrakten i mitten av augusti.

– Djuret intensivövervakas nu och vi försöker kartlägga spåren och se vart den håller till och vad den gör, säger Alexander Winiger.

Vargen i Moskosel.
Vargen i Moskosel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om