Arvidsjaurs kommun drar nu tillbaka sitt beslut att köpa in en klapp från ett UF-företag där en av tre ungdomar är dotter till näringslivschefen Stina Johansson.

Tidigare år har de anställda fått ett presentkort värt 200 kronor att handla för i de flesta av kommunens affärer. Den julklappen ville kommunen förändra i år genom att köpa julklappen från UF-företaget till samma värde. Flickorna tog själva kontakt med kommunledningen för att få tid att presentera sin idé.

Ledningsgruppen var enig till att säga ja.

Näringslivschefen Stina Johansson deltog i presentationen men gick ut när beslutet skulle tas.

På sociala medier reagerade läsarna med både ris och ros. ” Inte ungdomarnas fel men de styrande borde tänkt två ggr innan innan beslutet kom", är en av kommentarerna. "Märkligt att man inte applåderar tre företagsamma tjejers initiativ och framgång", en annan, medan andra kallade det för maktmissbruk.

En anställd vid kommunen ansåg att presentkortet gått att använda till något extra man annars inte haft råd att unna sig.

En stor del av kritiken handlade om att kommunledningen valde att gynna ett företag där ett barn till näringslivschefen Stina Johansson är med och driver.

– Vi väljer att backa av hänsyn till flickorna. Jag har haft ett samtal med dem i dag och de far illa av skriverierna, säger Ulf Starefeldt, kommunchef i Arvidsjaur.

Beslutet om att backa togs på tisdagsmorgonen med kommunchefen och kommunalrådet Lotta Åman (S).

Tog du honom i örat?

– Det här är en sak som kommunchefen beslutat själv. Lite inblandad var jag kanske, jag tyckte det var på sin plats att ändra sig.

Lotta Åman, liksom kommunchef Ulf Starefeldt, är noga med att påpeka att ingen skugga faller på de 18-åriga flickorna.

–  Det är vi som inte tänkt oss för, säger Starefeldt.

– Jag tycker att flickorna farit illa för en sak som de trodde skulle bli en bra julklapp, säger Åman.

Starefeldt säger sig förstå kritiken.

– Ja visst. Kritik som är konstruktiv och inte bara är gnäll ska man ta till sig. Även om det blev den hårda vägen denna gång.

Julklappen i år blir den vanliga, ett presentkort.

– Ja vi har inget annat alternativ.