Arvidsjaur tar jättekliv i nya rankningen

Arvidsjaur var en av landets sämsta skolkommuner enligt Lärarförbundets rankning i fjol. Nu klättrar kommunen nästan 150 placeringar.

Ulf Starefeldt, kommunchef och tillförordnad skolchef, är nöjd med årets rankning.

Ulf Starefeldt, kommunchef och tillförordnad skolchef, är nöjd med årets rankning.

Foto: Malin Johansson

Arvidsjaurs kommun2019-10-16 10:32

Arvidsjaurs kommun ligger på 131:a plats bland landets 290 kommuner i 2019 års Bästa skolkommun. Ett jättekliv från fjolårets bottennapp när kommunen rankades 276:a.

– Mycket, mycket glädjande. Från att ha varit Sveriges bästa skolkommun så har ju resan gått nedåt. Man kan väl säga att det har fått oss att undra vad det är vi gör fel och vad vi kan ändra på, säger Ulf Starefeldt, kommunchef och tillförordnad skolchef vid Arvidsjaurs kommun.

Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun bygger på en jämförelse av tio kriterier. Arvidsjaur tillhör landets bästa kommuner när det kommer till andel barn i förskolan. Även andelen godkända elever och lärartätheten tillhör kommunens styrkor.

– Det är ett långsiktigt och målmedvetet arbetet som gjort att vi är där vi är i dag, men det här är inget man kan slå sig till ro med. Vi måste ständigt jobba med förbättringar och kvalitetsarbete för att om möjligt klättra ännu högre. Men åtminstone bibehålla samma nivå, säger Ulf Starefeldt.

Däremot tillhör kommunen de sämsta när det gäller lärarnas utbildningsnivå.

– Det finns säkert parametrar som kan påverka resultatet fruktansvärt negativt men även väldigt positivt. Man ska ta det med omdöme och med sans, men naturligtvis glädjas åt det. Det som är viktigt är att alltid se till att man har kvalitet i det man gör och att man lär eleverna något varje dag, säger Ulf Starefeldt.

I Norrbotten är Arvidsjaur rankad som nummer 12 av 14 kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!