I juni 2011 skedde en naturlig stormfällning i en av Sveaskogs naturvårdsskogar i ett område på Melakträskliden i Arvidsjaur. Två år senare i november 2013 inledde Sveaskog avverkning i området. Ett felaktigt beslut som Sveaskog erkände, men då var skadan redan skedd.
Ett misstag
Så här refererar Sveaskog till misstaget i Melakträskliden.
"Delar av den är inte en solklar och lättbedömd naturvårdsskog, delar kan klassas som produktionsskog. På grund av brister i vår hantering av naturvårdsskogarna inleddes en avverkning i området i november 2013. Vi upptäckte att avverkningen var felaktig efter ett par dagar och avbröt arbetet direkt. Avverkningen berörde cirka sju hektar och virket lämnades kvar i skogen. Det aktuella området var inte klassat som nyckelbiotop."
Död ved
En naturligt störning, exempelvis en stormfällning, i skogslandskapet ökar mängden död ved. Just död ved är en bristvara i Sveriges skogar.
För att något minska den bristen och för att kompensera för den felaktiga avverkningen ansökte Sveaskog om dispens från skogsvårdslagens bestämmelser om att det inte får finnas mer än fem kubikmeter färskt barrvirke per hektar.
Detta för att i någon mån behålla områdets ekologiska funktion.
Säger nej
Men Skogsstyrelen säger nej. Det felaktigt avverkade virket får inte ligga kvar.
Sveaskog har därför nu en skotare i området som kör fram virket till närmaste väg och därefter kommer det att transporteras vidare till industri.
Sveaksog skriver att Skogsstyrelsen beslut "innebär att vi inte kan prioritera den döda vedens naturvärden just i detta område. Sveaskog kommer istället att förstärka sin medverkan i ett lämpligt naturvårdsprojekt framöver".