Han nämnde bland annat att det är upp till 300 000 kronor billigare att starta företag i glesbygd jämfört med att göra detsamma i en storstad. Johansson uppehöll sig också vid marknadsföring via internet och den webportal med namnet www.arvidsjaur.eu som är under uppbyggnad.
- Där är det tänkt att Arvidsjaurs 300 websidor ska kunna samlas, sa han.
Svårt att synas
Portalen är också en sökmotor och tanken är att det ska underlätta för kommunen och dess företagare att marknadsföra sig ut i världen.- Det finns 53 miljarder websidor på nätet, det är inte lätt att synas bland alla dessa, sa Johansson.
Dag Eriksen, Övertorneå, uppehöll sig vid turistföretagarens möjligheter och de krav som besökarna ställer. Han lämnade många användbara tips och ideer till de som vill satsa på turism.
- Alla besökare gillar inte att steka korv och fläsk över öppen eld, många efterlyser aktiviteter, sa Eriksen bland annat.
Om erfarenheter från Svansele Vildmarkscenter berättade ägaren Torbjörn Holmlund. De cirka 40 åhörarna ville också veta mera om Holmlunds jätteprojekt Storälgen som, om planerna går i lås, ska locka mängder av besökare till Vithatten utanför Glommersträsk.
Inbjuden var också Pål Karstensson som talade om varumärke för företag och bostadsorten.
En paneldiskussion avslutade seminariet.
- Seminarier av den här typen behövs, de ger oss svart på vitt att vi är bra. Utslaget per invånare är Arvidsjaurs kommun bättre än Stockholm när det gäller företagande, och det är bara ett av flera bra exempel, sa Roger Lundberg, ordförande för FAB.
Landsbygdsseminariet som leddes av journalisten Li Skarin - med rötterna i Lauker - arrangerades i samarbete med Arvidsjaurs kommun, ABF och SV Nord.