Det börjar med tiden innan internet, tv och kvinnlig rösträtt. Det fortsätter med hur demokrati fungerar, och hur den inte gör det.
– Vi vill få ungdomar att reagera på sina egna åsikter, att de också kan åstadkomma något de vill om de bara försöker. Att den stora förändringen många gånger börjar med en människa, säger Nina Jeppsson, en av fyra skådespelare som medverkade i klassrumsteatern på fredagen.
Föränderligt klassrum
Scenen består av klassrummet, men den elev som trodde sig få sitta i godan ro fick snabbt tänka på annat. Med sång och engagemang ändras bänkar och stolar till såväl regeringslokal som byggnader från 60-talets miljonprogram.
Klassrumsföreställningen Den svenska demokratins historia har bland annat fått ett bidrag på 4,3 miljoner kronor från Postkodlotteriets kulturstiftelse.
Tidigare i veckan har de besökt Boden och Haparanda, och näst på tur efter Arvidsjaur är Ludvika. Föreställningen är gratis för skolorna och genom en process har klasserna valts ut.
– Skolor har skickat in motiveringar om varför vi bör besöka just dem och utifrån motiveringarna har vi valt ut dem där vi tror oss kunna göra mest skillnad, säger Andreas Johansson, som medverkar i projektet både på scenen och som teknikansvarig.