Utvecklingen har gått spikrakt uppåt för flygtrafiken i Arvidsjaur. Flygplatsen är i dag den tredje största i Norrbotten, efter Luleå och Kiruna, och har statistiskt passerat Gällivare.
Under 2006 räknades 49 500 passagerare in. 14 574 av dem kom med utrikesflyg. Verksamheten gav dessutom ett litet plus i kassan på några tusenlappar.
2007 har börjat ännu bättre.
- Vi har redan haft 33 000 resenärer från årsskiftet, berättar Lundberg.
Enkel matematik
Utrikessidan har ökat med 15 procent. Inrikestrafiken med tolv. Det ser med andra ord väldigt positivt ut.- Mycket beror på den internationella trafiken som biltestnäringen till stor del ligger bakom. Den ger oss mer pengar, förklarar Lundberg.
Matematiken är enkel.
- Ju större maskiner desto fler passagerare och därmed också bättre förtjänst för flygplatsen.
Inga dussinturister
Lundberg ser emellertid på verksamheten i ett vidare perspektiv.- Självklart är det bra om flygplatsen kan stå på egna ben. Men även om vi skulle gå med en liten förlust betyder resenärerna oerhört mycket för Arvidsjaur samhällsekonomiskt sett. Tänk på att flyget förra året genererade drygt 14 500 utländska gäster.
Det handlar inte om några vanliga dussinturister. Majoriteten av passagerarna på utrikesflyget utgörs av representanter för bilindustrin. Många av dem stannar i Arvidsjaur eller Arjeplog under lång tid.
Påsk-avslutning
- Betydande summor tillförs kommunen.Under vinterhalvåret går direktflyg från Arvidsjaur till Tyskland och städer som Frankfurt Hahn, Stuttgart, München och Hannover. Men utrikestrafiken är än så länge helt förknippad med biltestsäsongen och brukar upphöra runt påsk för att återupptas igen i december.
- Vi arbetar på att utöka utrikesflyget.Till att börja med förlänga trafiken april månad ut, berättar Lundberg, som ser stora möjligheter.
Inte minst för turistnäringen.
Ljus framtid
- Jag tror att den näringen kommer att utvecklas. Därför finns redan i dag tankar på att införa sommartrafik för utrikesflyget.Vintertid finns goda möjligheter för turister från kontinenten att flyga till Arvidsjaur.
- Vad vi behöver är arrangörer som kan locka med aktiviteter även under sommarhalvåret, påpekar Lundberg, och avslöjar att diskussioner redan förs med en stor researrangör.
Arvidsjaur har sedan starten 1990 vuxit till en av landets största kommunala flygplatser (de största som exempelvis Luleå och Kiruna drivs av Luftfartsverket). Därmed ser framtiden fortsatt ljus ut.
Optimism i Gällivare
- Å andra sidan vet man aldrig vad som händer med flygplatsutredningar och driftsstöd. Det sker ständiga förändringar. Men vi har bäddat rätt bra för oss själva och i dag ser jag inga direkta hot mot vår verksamhet.Lundberg opponerar sig dock mot Rikstrafikens sätt att resonera vad beträffar upphandlingen av flygtrafiken i Norrland.
- De utgår bara från näringslivets behov. Inte medborgarnas. Trots att detta ingår i deras uppdrag.
Även Gällivare Flygplats, som numera går under benämningen Lapland Airport, andas optimism.
- Vår prognos för 2007 pekar på över 50 000 passagerare. Det beror på att vi numera flyger med MD 80-plan, säger Thomas Gustafsson, chef ATS.