Skolnedläggning dyrare än väntat

Högstadieskolorna i Moskosel och Glommersträsk stängdes för att Arvidsjaurs kommun skulle spara pengar. Enligt skolutredningen som låg till grund för beslutet skulle ingen ny klass skapas på Fridhemsskolan.- Beslutet blev ingen besparing, säger Sven-Olov Granlund, (C) i kommunstyrelsen.

ARVIDSJAUR2010-06-16 06:00
När Fridhemsskolan startar en tredje parallellklass till hösten ökar lärarkostnaderna med 616 000 tusen kronor eller 1,4 lärartjänst, enligt vad Fridhemsskolan har begärt från Skolutskottet. Nästa skolstart blir det tre parallellklasser i sjuan och åttan och sedan i hela högstadiet. Inom en tvåårsperiod kan lärarkostnaderna på grund av fler klasser öka med cirka två miljoner.
Direkt konsekvens
Totalt har Fridhemsskolan begärt drygt 1 miljon kronor i utökad budgetram 2010 för att klara av den extra klassen samt extra elevassistenttjänster och undervisning i svenska som andra språk.
Den extra parallellklassen är en direkt konsekvens av kommunfullmäktiges beslut 1 december 2008 att lägga ner högstadieskolorna i Moskosel och Glommersträsk. När Nyheter i Norr talade med Fridhemsskolans rektor Leif Carlsson i måndags sade han att beslutet att starta en tredje klass beror på trycket från byarna.
- Vi har inte möjlighet att jobba med två klasser när vi ska klara alla elever, sade han till Nyheter i Norr.
"Kompensera kostnader"
Första läsåret efter skolnedläggningen var det många från byarna som valde att gå högstadiet i Jörn och Vidsel. Därmed ökade de interkommunala ersättningarna.
Något som nu kommer att sjunka när ett tiotal elever från byarna indikerar att de vill gå i Arvidsjaur.
- Har vi riktigt tur kan vi kompensera kostnader för interkommunala avgifter, sade Jan-Åge Mikalsen (S), ordförande i skolutskottet när kommunstyrelsen hade sammanträde i måndags.
Enligt Inger Ingessons skolutredning från 2008 som låg till grund för att lägga ner högstadieskolorna i byarna skulle det inte bli någon extra klass på Fridhemsskolan. De två som fanns skulle bara bli större.
- Nu har sanningen hunnit ikapp, jag har förstått hela tiden att man inte kan ha över 30 elever i en högstadieklass, säger Sven-Olov Granlund, (C), Glommersträsk.
Ingen besparing
Han hävdar att beslutet att lägga ner högstadieskolorna blir en fördyring i slutändan, inte en besparing på 2,2 miljoner per år som det skulle ge. I utredningen skulle Fridhemsskolans kostnader endast öka med 300 000 kronor per år.
- Jag hävdar att det blev ett dyrt beslut, säger Sven-Olov Granlund.
Ingemar Nyström från Moskosel har kämpat för att få behålla byns högstadieskola i 17 år. Den senaste tiden har han samlat ihop bokföring utan att kunna se en tydlig besparing, hävdar han.
Han tycker att Fridhemsskolans ökade kostnader var en självklarhet från början och att besparingsmotivet var en felaktig anledning till att lägga ner skolan.
- Det är illa av förtroendevalda politiker att man använder en felaktig motivering till varför man gör en sak. Det är antingen oärligt eller okunnigt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om