En tanke med att låta det ambulerande röstningsstället komma till gymnasieskolan var att göra det enkelt för eleverna det vill säga de av gymnasieskolans elever som har fyllt arton år och är berättigade att delta i valet till Europaparlamentet att rösta.
Fast under de drygt trettio minuter som Nyheter i Norr besökte förtidsröstningen var det lärare som passade på. Möjligheten att rösta på sin arbetsplats uppskattades.
Det här är jättebra eftersom jag jag annars måste åka till en annan kommun för att rösta, jag bor i Gråträsk, säger Alice Larsjos som var att komma med sitt röstningskuvert till valurnan i den temporära vallokalen i skolans aula.
Tommy Lindström passade på att förena valdeltagande med undervisning och tog med elever från sin invandrarklass när han skulle lägga sin röst i EU-valet.
Det här var allra första gången som det var möjligt att förtidsrösta på gymnasieskolan. Tanken är det ska vara möjligt att förtidsrösta på skolan även i samband med höstens val till riksdag, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.
Förutom på Sandbackaskolan var det under onsdagen även möjligt att förtidsrösta på äldreboendet Ringelsa. Det ambulerande valstället har tidigare besökt byarna Auktsjaur och Lauker.