Samverkan mellan kommun och polis formas i Arvidsjaur

Hur bygger kommun och polis upp strukturerade former för hållbar samverkan och samarbete?Svaret finns i bland annat Arvidsjaur, en av fyra kommuner i landet som nu ingår i ett pilotprojekt.- Jag tror att Sverige kan ha rätt så mycket att lära av Arvidsjaur, säger Håkan Karlsson, tf länspolismästare i Norrbottens län.

Arvidsjaurs kommun och polismyndigheten i Norrbottens träffar en överenskommelse om samverkan. Erfarenheterna som Marie Johansson-Meinke, Rikspolisstyrelsen, kommunalrådet Jerry Johansson och tf länspolismästaren Håkan Karlsson och övriga inblandade gör kommer att ligga till grund för nationella riktlinjer för samverkan.

Arvidsjaurs kommun och polismyndigheten i Norrbottens träffar en överenskommelse om samverkan. Erfarenheterna som Marie Johansson-Meinke, Rikspolisstyrelsen, kommunalrådet Jerry Johansson och tf länspolismästaren Håkan Karlsson och övriga inblandade gör kommer att ligga till grund för nationella riktlinjer för samverkan.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2008-05-10 06:00
Tillsammans med Emmaboda i Kalmar län, Västerås stad i Västmanland och Landskrona i Skåne ingår Arvidsjaur i den grupp pilotkommuner som valts ut när Rikspolisstyrelsen, RPS, Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Brottsförebyggande rådet, BRÅ, ska hitta sätt att bygga hållbara samarbetsformer mellan kommun och polis.
- Allt mynnar ut i ett uppdrag som dåvarande länspolismästaren i Norrbotten, Seppo Wuori fick av dåvarande rikspolischefen Stefan Strömberg att titta på hur man kan förbättra och förstärka samarbetet mellan polis och kommun, brottsförebyggande och trygghetsskapande, säger Marie Johansson-Meinke, RPS.
Polisen och landets kommuner är nu på väg att påbörja det arbetet och erfarenheterna som görs när Arvidsjaur och de
övriga pilotkommunerna formulerar sina överenskommelser med polisen kommer att bli till nationella riktlinjer och stöd till de övriga.
Struktur och mandat
- Samverkan och samarbete är inte något nytt, det nya är att vi nu får struktur på det och mandat för det. Och det gör att samverkan och samarbetet kan leva vidare, och inte bara bygger på dem som brinner för frågorna, säger Carina Eklund, polis i
Arvidsjaur.
Håkan Karlsson berättar att polisen och Arvidsjaurs kommun nu ska ta fram en gemensam situationsbeskrivning. Det dokumentet, som ska vara klart till midsommar, ligger sedan till grund för det operativa brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet och de åtgärder som kommun respektive polis ska vidta.
Bra samverkan
- Polisens uppdrag är att det ska vara så låg brottslighet som möjligt, och i bland annat det brottsförebyggande arbetet tror jag att det är viktigt med bra samverkan mellan polis och kommun, säger Håkan Karlsson.
- Finessen med det här projektet är att vi använder resurserna tillsammans. Jag tror det behövs lite nya grepp från kommunens sida och från polisens sida. Nu sitter vi vid samma bord, och det är lite pionjärarbete över det hela, säger Jerry Johansson, s, kommunalråd i Arvidsjaur.
I december ska arbetet i Arvids-
jaur följas upp och en slutrapport tas fram. Men samverkan mellan kommunen och polisen ska fortsätta, även efter pilotprojektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om