Närmare femtio personer hade i går afton samlats för att diskutera läget vid vårdcentralen med anledning av läkarvakanserna.
- Vi i Hjärt- och lungföreningen fick för en tid sedan veta att det under en vecka fanns 1,8 läkare på vårdcentralen. Men det ska ju finnas fem ... Och det känns otryggt att veta att det kanske inte finns läkare när vi kommer in på vårdcentralen, sa Oskar Karlsson i sitt inledningstal.
Beskedet till Arvidsjaursborna var lugnande:
- Det finns ingen ambition politiskt att förändra strukturen på vårdcentralen, sa Agneta Granström.
Hon slog fast att vårdcentralen även fortsättningsvis ska vara dygnetrunt-bemannad och att de åtta obs-platserna i Arvidsjaur ska vara kvar.
- Ni har de platser ni behöver och de platserna ska finnas här.
- Men varenda vecka är det fyra till fem läkare i tjänst. Och när vi tar hit stafettläkare försöker vi få hit sådana som varit här tidigare, för att få kontinuitet.
Stafettläkarbesöken kan vara positiva, för vårdcentralen, för patienter och för länet.
- Med stafettläkarna kommer docenter och specialistläkare som tillför kompetens, sa Agneta Granström.
- Många av de läkare som kommer hit upptäcker att det är roligt att arbeta i Arvidsjaur. En av de läkare som vi har på gång kom hit första gången som stafettläkare, sa Carola Degerman.
- Det fattas 600 distriktsläkare i landet och det är brist på personal vid i princip nästan alla vårdcentraler i inlandet.
Oskar Karlsson slog fast att Arvidsjaursborna också har ett ansvar när det gäller läkarförsörjningen.
- Läkaren jobbar åtta timmar per dag och är sedan ledig. Vi har alla ett ansvar att se till att de trivs här också på sin fritid.