- Förr i tiden var Storön fridlyst. På 50-talet var kockan tvungen att söka specialtillstånd för att ta med sig sin hund till Allmänningsstugan, berättar Tommy Olsson.
Nu får det vara nog
Han är ordentligt upprörd över avverkningsplanerna.- Kent Björk på Allmänningen planerar att kalhugga två hundra hektar. Det tänkta hygget gränsar till flera redan befintliga kalhyggen. Hela nordöstra delen av ön förvandlas till ett kalfjäll, konstaterar Olsson.
- Det finns redan elva hyggen på ön. Efter den senaste avverkningen för sex-sju år sedan fick allmänningsdelägarna veta att nu skulle det dröja minst 30 år innan man skulle dit nästa gång.
Jag är ju bara en vanlig jeppe, men jag känner med varje fiber i kroppen att nu får det vara nog, säger han.
Enligt Tommy Olsson är djurlivet rikt på Storön med bland annat älg, björn, mård, ekorre, räv, hackspettar, lavskrika, tjäder, orre och järpe. Olsson är övertygad om att viltstammarna slås ut om öns återstående tallhedar avverkas.
- Dessutom trivs renarna här. Samebyn har tillstyrkt planerna på avverkning med motivering att ön ligger lite vid sidan av och att de därigenom kan ha större möjlighet att stoppa en avverkning på fastlandet. Det är fel att samebyn ska behöva offra ett land för ett annat, säger han.
På torsdagen besökte Olsson Storön tillsammans med Björn Mildh, Piteå, medlem i nätverket Rädda Skogen. Mildh konstaterade att skogen inte kan klassas som nyckelbiotop.