Planerad skogsavverkning väcker ilska

skog. Arjeplogs skogsallmänning planerar en avverkning på Storön i sjön Storavan.- Hundra tusen träd ska bort, det blir ett jättehygge som förstör både djurliv och friluftsliv, säger Tommy Olsson, Bergsviken, Arvidsjaur.

Arvidsjaur2006-10-28 00:00
Storön är ingen liten kobbe - sju och en halv kilometer lång och drygt fyra kilometer bred. Med dess resliga tallskogar och bergstopparna Sidnovare, Habakvare och Akkavare utgör ön ett mäktigt blickfång. Sommartid är ön ett populärt rekreationsområde för lokalbefolkning och ägare till fritidshus runt sjön. Medlemmarna i Storavans båtklubb samlas ofta vid rastplatser som Fastoudden på öns sydostspets. Förekomst av bär, svamp och vilt lockar människor att besöka ön under sensommar och höst.

- Förr i tiden var Storön fridlyst. På 50-talet var kockan tvungen att söka specialtillstånd för att ta med sig sin hund till Allmänningsstugan, berättar Tommy Olsson.

Nu får det vara nog

Han är ordentligt upprörd över avverkningsplanerna.

- Kent Björk på Allmänningen planerar att kalhugga två hundra hektar. Det tänkta hygget gränsar till flera redan befintliga kalhyggen. Hela nordöstra delen av ön förvandlas till ett kalfjäll, konstaterar Olsson.

- Det finns redan elva hyggen på ön. Efter den senaste avverkningen för sex-sju år sedan fick allmänningsdelägarna veta att nu skulle det dröja minst 30 år innan man skulle dit nästa gång.

Jag är ju bara en vanlig jeppe, men jag känner med varje fiber i kroppen att nu får det vara nog, säger han.

Enligt Tommy Olsson är djurlivet rikt på Storön med bland annat älg, björn, mård, ekorre, räv, hackspettar, lavskrika, tjäder, orre och järpe. Olsson är övertygad om att viltstammarna slås ut om öns återstående tallhedar avverkas.

- Dessutom trivs renarna här. Samebyn har tillstyrkt planerna på avverkning med motivering att ön ligger lite vid sidan av och att de därigenom kan ha större möjlighet att stoppa en avverkning på fastlandet. Det är fel att samebyn ska behöva offra ett land för ett annat, säger han.

På torsdagen besökte Olsson Storön tillsammans med Björn Mildh, Piteå, medlem i nätverket Rädda Skogen. Mildh konstaterade att skogen inte kan klassas som nyckelbiotop.

Ingen urskog

- Det stämplade området omfattar ingen urskog. Däremot står det helt klart att skogen är skyddsvärd ur andra aspekter såsom sociala värden och faunaskydd. Här finns garanterat rödlistade arter. Markägaren följer säkert skogsvårdslagen men jag hoppas ändå att Allmänningen lyssnar på människorna och väntar med att hugga skogen, att de gör det försiktigt eller ännu hellre, låter bli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om