Pinkande biltestare bötfälld

En ung biltestare som jobbade under den gångna helgen i Arvidsjaur fick ett omtumlande möte med ordningsmakten. Med helljus och påslagna sirener körde poliserna upp bakom honom när han stod och pinkade på ett industriområde - och bötfällde honom för förargelseväckande beteende.

ARVIDSJAUR2009-02-12 06:00
I biltestarnas uppdrag ingår olika sorters bilkörning och på allehanda tidpunkter, så även nattetid. Under natten mot lördag körde den 20-åriga biltestaren stadskörning i centrala
Arvidsjaur tillsammans med några kollegor.
Vid tretiden på morgonen blev han pinknödig och meddelade via kommunikationsradion sina arbetskamrater att han skulle åka iväg en sväng.
Eftersom det inte finns några offentliga toaletter i Arvidsjaur åkte han ut ur samhället och in på ett industriområde. På baksidan av huset fick han äntligen lätta på trycket.
Chockad och rädd
Men då brakade helvetet lös.
20-åringen berättar att en polisbil plötsligt körde in bakom huset bakom honom, samtidigt som de tände helljuset och slog på sirenerna. Chockad och rädd försökte ynglingen avsluta det han höll på med. Ut från polisbilen kom då en polisman, som enligt 20-åringen mer eller mindre läste lusen av honom. Han fick veta att han begått flera brott och uppmanades att skriva på direkt, för att slippa rättegång.
Det gjorde han. Med darrande knäveck.
Han fick 800 kronor i böter för förargelseväckande beteende och för att han urinerat på allmän plats. Men frågan är om ett nattetid helt tomt industriområde kan betraktas som allmän plats och pinkandet i så fall som förargelseväckande beteende?
"Korrekt"
- Jag kan inte uttala mig om det här då jag inte känner till alla omständigheter, men jag förutsätter att polisingripandet utförts på ett korrekt sätt, säger länspolismästare Håkan Karlsson i en kommentar.
På en direkt fråga om vad som räknas som offentlig plats, säger han att vissa kriterier ska vara uppfyllda men att han utgår ifrån att så är fallet här.
- Sen kan den bötfällde förstås ha synpunkter på ingripandet och då är han mer än välkommen att ta kontakt med mig, säger Karlsson, som också påpekar att en påskriven ordningsbot är en lagakraftvunnen dom, men att den kan överklagas via tingsrätt eller åklagare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om