Personal känner sig överkörda

Personalen upprörs över den större omorganisation som väntar på äldreboendena Ringelsta och Borgargården.Förändringen innebär att personalen får nya arbetsplatser mot sin vilja, att de får klara sig på färre anställda om nätterna och att man får åka ut ensam om man jobbar inom nattpatrullen.

"Det mest upprörande är att en boende kan få möta sex olika vårdgivare på en vecka och det är inte bra om man är dement", säger en från personalen som har lång erfarenhet inom äldrevården och nattarbete.

"Det mest upprörande är att en boende kan få möta sex olika vårdgivare på en vecka och det är inte bra om man är dement", säger en från personalen som har lång erfarenhet inom äldrevården och nattarbete.

Foto: Jessica Gow/Scanpix

ARVIDSJAUR2013-01-04 06:00

Från och med den 7 januari sker en stor omorganisation för nattpersonalen på Ringelsta och Borgargården. De två äldreboendena sätts tillsammans med nattpatrullen ihop till en större arbetsgrupp och istället för att bara jobba på ett ställe flyttas personalen runt. Något som exempelvis kan innebära två nätter på Ringelsta till följd av två veckor inom nattpatrullen för en anställd.

"Kört över oss"
Enligt nattpersonalen har de blivit förflyttade mot sin vilja och de är på flera sätt missnöjda med den nya sammanslutningen.

- De har bara kört över oss och inte hört sig för varför man kanske inte vill jobba på vissa ställen. Vi fick skriva önskemål och då önskade jag Ringelsta och Borgargården. Men det jag fick var Ringelsta och nattpatrullen. Det känner jag inte alls för, säger en från personalen som har lång erfarenhet inom äldrevården och nattarbete.

Omorganisationen innebär att istället för att vara två vårdgivare som åker ut och tittar till de boende om nätterna blir det bara en person.

- Det känns inte så roligt att köra ut själv på nätterna. Men det mest upprörande är att en boende kan få möta sex olika vårdgivare på en vecka och det är inte bra om man är dement, säger den anställda.

Besparingar
Meningen är att istället för de fyra personerna som jobbar natt på Ringelsta från och med den 7 januari ska minskas ner till tre. Den fjärde ska täckas upp av en person från nattpatrullen.

Något nattpersonalen inte tror kommer att fungera.

- Nattpatrullen är inte att lita på. När det är mycket på Ringelsta har nattpatrullen också mycket att göra. Till exempel när boende ska lägga sig och ta medicin på kvällen, då har nattpatrullen som mest att göra, säger samma anställda.

Enligt kommunen beror omorganisationen på besparingar. Genom den nya arbetsgruppen kommer det att behövas färre vikarier.

Ingen information
- Vi måste få ner kostnaderna och använda varje skattekrona så effektivt som möjligt. Därför ska vi försöka med att nattpatrullen blir mer flexibla och även jobba på boenden. Istället för att två ska vara och titta till de som sover kan den andra vara på boenden där det behövs, säger socialchef Ann-Sofi Levander.

Tror du att det är bra för de dementa att träffa så många olika från personalen?
- Jag tror inte att de dementa kommer att märka något eftersom de sover på natten, Ann-Sofi Levander.

Enligt de anställda har de anhöriga heller inte blivit informerade över hur omorganisationen ser ut.

- Vi har informerat i ett kommunblad men vi har inte beskrivit i detaljer. Det är inte så lätt utan man måste ha haft det i kraft för att se hur det fungerar, säger Ann-Sofi Levander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om