Oviss framtid för bassängen väcker oro

Oron för en stängning av varmvattenbassängen växer bland föreningarna. Att inte få använda bassängen leder till ohälsa och stora kostnader för Regionen, menar föreningsrepresentanter.

Gunilla Sundqvist, medlem i FUB, poängterar hur viktigt det är med bassängträning för sonen Marcus. (arkivbild)

Gunilla Sundqvist, medlem i FUB, poängterar hur viktigt det är med bassängträning för sonen Marcus. (arkivbild)

Foto:

ARVIDSJAUR2019-03-22 20:36

"Träning i varmvattenbassäng leder till att människor har möjlighet att leva ett drägligt liv. Läkarbesök och inläggningar minskar. Kostnader minskar för region Norrbotten då personer med långvariga funktionsnedsättningar och kroniska sjukdomas ges möjlighet till egenträning i varmvattenbassäng. Det blir totalt en besparing." Det står i en skrivelse undertecknad av Arvidsjaurs reumatikerförening, föreningen Hjärtlung och FUB (riksförbundet rörelsehindrade barn och ungdomar).

Gunilla Sundqvist, medlem i FUB, understryker hur viktig bassängträningen är för hennes son.

– Under en lång period 2017 var bassängen stängd och han kunde inte träna i den. Det slutade med att han fick förstoppning och fick flygas med helikopter för att få sjukhusvård. Det kostade stora summor pengar. Hade han kunnat träna i bassängen hade det inte hänt och Regionen hade sluppit den kostnaden, säger hon.

I dagsläget drivs bassängen enligt ett avtal mellan kommunen och Region Norrbotten där kommunen får ett bidrag på 150 000 kronor från regionen för driften. Föreningarna är rädda för att kommunen, vars ekonomi inte är den bästa, ska säga upp avtalet och stänga bassängen.

Gunilla Sundqvist tror att om regionen tog över ansvaret för bassängen så skulle verksamheten tryggas och dessutom bli mindre kostsam för den enskilde.

– Som det är nu finns det vissa som behöver fördtjänst för att ta sig till bassängen. Det kostar omkring 200 kronor varje resa som patienten får betala själv och som vissa inte har råd med, säger hon.

Avtalet trädde i kraft 1 oktober 2017 och går ut 31 december 2019. Där står: "Om avtalet inte sägs upp senast 1 september förlängs det från och med 2019, med ett år i taget."

Mats Good, chef för stöd och service på Arvidsjaurs kommun, säger att han inte fått några indikationer från Regionen om att de vill säga upp avtalet. Inte heller förs några sådana diskussioner från kommunens sida.

– Driften av bassängen täcks inte av det bidrag vi får och pengarna utöver skjuter kommunen till själva.

Hur mycket kostar det att driva den?

– Det vet jag inte exakt men det är klart att skulle vi få ett större bidrag så skulle det vara bra förstås.

Vad säger du om föreningarnas oro för att bassängen stängs?

– Jag förstår deras oro. Bassängen är en bra och viktig verksamhet och vi kommer att fortsätta att jobba för att den ska bli kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!