De började att reparera fastigheten och av rädslan för att alla thailändare skulle tvingas att bo i bilar bestämde miljökontoret att inte stänga boendet. Vid sista inspektionen i söndags hade de trängt ihop 120 människor i byggnaden och många bodde bland fågelbon på vinden.
Då fick Annika Lidström på
miljökontoret nog.
- Jag förbjuder honom att upplåta fastigheten för tillfälligt boende och vandrarhem, säger miljöinspektören.
Hon skriver nu ett föreläggande till ägaren Peter Fust och hans bolag RSD fastigheter. Peter Fust äger även Rabema service AB som bjöd in thailändarna.
Inga tvålar
Det finns fyra toaletter och fem duschar som nu ska räcka till 120 bärplockare. Endast kallvatten rinner ur kranarna och i söndags fanns inga tvålar på toaletterna. Hon är bestört över hur bärplockarna behandlas och att de hanterar livsmedel under sanitära olägenheter.
- Skulle du äta blåbär när du vet att de inte tvättar händerna efter toalettbesök, säger Annika Lidström.
Hon suckar uppgivet över telefonen.
- Om det bor så många människor med dåliga hygienska förhållanden kan det blir som på 1800-talet. Då är det lättare att folk smittar varandra.
Peter Fust hävdar att han har sålt fastigheten till Sundsvallsföretaget, Amoya AB, men Annika Lidström har ännu inte sett något köpekontrakt.
Slår ifrån sig
- Då påstår Rabema service och Peter Fust att det är bemanningsföretaget som har ansvaret för bärplockarna i Sverige och att det är bemanningsföretaget som har tagit sig in i fastigheten och placerat folk där och driver vandrarhemsverksamhet.