Det är tio år sedan de flyttade in i åttiotalshuset på ett villakvarter i Arvidsjaur, Emma Sundström och hennes familj.
– Att köpa ett massproducerat hus från 80-talet kan ha sina fördelar. Det finns inga unika detaljer att bevara, ingen inbyggd själ som behöver skyddas. Här har vi kunnat sätta vår egen prägel och det är charmen med vårt hus – att man kan forma det precis som man vill, säger Emma.
.
Egna kulörer
I inredningsväg har hon testat det mesta, men har numera landat i en skandinavisk stil som inte följer trender speciellt tydligt.
– Jag gillar grejor och öser gärna på, men vill gärna hålla nere färgskalan så att intrycket ändå blir lugnt. När vi flyttade hit började vi med att måla alla väggar vita, men med tiden har de flesta fått byta färg till olika grå nyanser, säger Emma, som har skapat två egna grå kulörer till Nordsjö färg – ’Lapptussans dusk’ och ’Lapptussans dawn’.
– Med en neutral bas behövs det få detaljer för att skapa en känsla, som röda linnesängkläder och några snittamaryllis till advent.
.
Tar in björkstammar
Som många andra inredningsintresserade pratar Emma om att ta in naturen i hemmet. Ängsblommor och mossa får följa med hem, liksom rejäla björkstammar och grova grenar. Kanske är de naturliga materialen och gråskalan sprungna rakt ur hennes väsen. En jordnära norrlänning som älskar att vistas utomhus.
– Jag är en glad och kreativ lantlolla. Det är full fart hela tiden. Om jag får en idé måste jag testa den på en gång, jag kan inte vänta tills i morgon och jag är gärna med och spikar tak eller sätter upp väggar. Jag är praktiskt lagd och älskar utmaningar, dessutom tycker jag att man får en annan relation till grejor man gör själv, säger Emma.
Som kontrast till hemgjorda detaljer och en rörlighet i småsaker som flyttas runt och byts ut satsar Emma på hållbara möbler när det kommer till större pjäser som soffor, sängar och köksbord. Hur hennes boende ser ut och känns spelar stor roll.
– Jag är en plockare av rang och gillar när det är rent och hemtrevligt. Jag uppskattar känslan av frid när jag kliver innanför dörren och strävar efter att det ska kännas som en bra plats att krypa upp i soffan på. Barnen gillar också att hänga här, det är ett bra betyg tänker jag.
.
Skapar av renhorn
Tillsammans med björkstammar och gråfärger är också renhorn en återkommande detalj. Det finns en särskild förklaring till det. Emma driver nämligen företaget Lapptussan sedan drygt två år tillbaka.
– Det började med att jag såg en bild på en ljuskrona av renhorn och ville göra en egen. Pappa hade skötesrenar, så jag bad honom ta hem några horn vid nästa renskiljning. Jag tänkte att han skulle komma hem med fyra, fem stycken men jag fick två sopsäckar. De var så vackra, allihopa.
.
Slutat som chef
Emma skapade sin första ljuskrona och la ut en bild på Instagram. Det tog inte länge innan det började komma förfrågningar från människor som ville köpa.
– Det kändes fint att kunna ta tillvara på allt material jag hade, så jag gjorde fler renkronor och ljusstakar och sålde. Det var inte alls meningen att jag skulle starta eget, det bara blev så, berättar hon.
Efter en tids tjänstledighet från jobbet som stationschef på flygplatsen i Arvidsjaur driver nu Emma Lapptussan fullt ut och har sin verkstad i familjens före detta garage.
.
"Julen det mysigaste"
Med tiden har även företag hört av sig med beställningar och Emma har gjort sina bollampor i renhorn och ljuskronor till offentliga byggnader i bland annat Åre, Idre och Hemavan.
En av alla saker Emma tycker om med Lappland är de tydliga årstiderna. Som vintern där advent och jul liksom räddar upp den mörka hösten. Doften av nybakade lussekatter och glögg ligger henne varmt om hjärtat.
– Allt som handlar om julen är det mysigaste jag vet. Jag älskar traditioner och viker sällan av från dem. Familjens glöggkvällar och dopp i grytan-kvällar betyder mycket för mig. Det är en härlig känsla när det sitter en massa folk vid bordet och äter tillsammans. För mig är julen magisk.