Syftet med dagen är att de som ej har Facebook, internet eller snappat upp om Missing People i media ska få en möjlighet att delta.
– Det enda vi behöver är ett telefonnummer, så kommer man med i skallgångsregistret och får ett sms om något händer, säger Iréne.
Misstänksamhet
Intresset har, söndagens lugn till trots, varit bra.
– Efter ett par timmar har vi ungefär 25 anmälningar så jag är nöjd, säger hon.
Och även om syftet är gott väcks en del misstänksamhet.
– De undrar varför jag står här, och vad det är för kostnad. Visst kan man gå med i Missing People också, men att vara en del av skallgångsregistret kostar ingenting i pengar, det vi behöver är människors tid, inget annat. Förvånande många vet inte vad Missing People är, och många tror inte att några försvinner här och att det därför inte behövs. Flera ungdomar har velat anmäla sig, och undrat varför man måste vara 18. Visst är det lite synd, för ungdomar har så mycket vilja, men det är trots allt så att vi vid en skallgång inte vet vad vi hittar. Därför finns en åldersgräns.
Behovet ökar
Gruppen i Arvidsjaur startades i februari i år och består av Ulf Isaksson, Jenny Wikström, Anna-Lena Lindström samt Iréne Lindström. Missing People tar inte egna initiativ till skallgångar, utan informationen kommer alltid från anhörig och polis.
– Vi startade för att det här behovet antagligen kommer att öka och jag känner att om någon närstående till mig skulle försvinna skulle jag verkligen vilja hitta dem, även om de inte lever längre. Polis och hemvärn söker i första hand levande människor. Vi i Missing People kan söka så länge folk kommer till skallgång och det kan göra stor skillnad.