Männen har makten i Arvidsjaur

Det är männen som styr i Arvidsjaur. Mindre än var tredje politiker i fullmäktige är en kvinna och jämställdheten är särskilt dålig i de kommunala bolagsstyrelserna. Där finns 21 män och 4 kvinnor och på samtliga ordförandeposter sitter det män.

Mungiporna nedåt på de två kanske tyngsta politikerna i Arvidsjaurs kommun. Arbetarekommunens ordförande Jan-Åge Mikalsen och kommunalrådet Jerry Johansson, båda (S), har all anledning att fundera över kommunens jämställdhetspolitik. (Arkivbild)

Mungiporna nedåt på de två kanske tyngsta politikerna i Arvidsjaurs kommun. Arbetarekommunens ordförande Jan-Åge Mikalsen och kommunalrådet Jerry Johansson, båda (S), har all anledning att fundera över kommunens jämställdhetspolitik. (Arkivbild)

Foto: Annelie Nilsson

ARVIDSJAUR2010-01-20 06:00
Glöm varannan damernas i Pite älvdal! Maktfördelningen mellan män och kvinnor inom politiken är sned och allra sämst är jämställdheten i Arvidsjaur.
Där är mindre än var tredje ledamot i kommunfullmäktige en kvinna och många, bland annat länets s-kvinnor, anser att den bristande jämställdheten är ett hot mot demokratin. Men det håller inte Jan-Åge Mikalsen (S), ordförande i arbetarekommunen, med om.
- Jag tror inte att det demokratiska arbetet påverkas. Visst är det ett problem att vi har så få kvinnliga politiker och det är oroväckande och allvarligt att vi inte får med dem. Fullmäktigelistan ska ju helst spegla samhällsbilden, men jag vet inte om besluten fått en annan utgång om fler kvinnor suttit med och fattat dem, säger han.
Självkritisk
Mikalsen är självkritisk och ser partiets manliga dominans som ett misslyckande. Han tror att den politiska debatten skulle se annorlunda ut om fler kvinnor satt i fullmäktige.
- Vi skulle nog få en helt annan input i många frågor. Vi män kanske kör en mer pang på-linje, kvinnor har en mjukare inställning och ser mer problem i vissa saker som vi inte hittar, säger Jan-Åge Mikalsen.
Enligt honom vill kvinnor inte ta på sig förtroendeuppdrag i samma utsträckning som män.
- Jag kan inte svara på exakt varför. Det jag har fått veta är att det är svårt att få tag i kvinnor och vi har ju även haft lite avhopp under resans gång. Det är ju inte bara kvinnor vi behöver - det är även brist på ungdomar, säger Mikalsen.
Motarbetas kvinnliga politiker i Arvidsjaur?
- Jag upplever inte att någon motarbetas bara för att hon är kvinna. Men vi kanske har brustit och inte kollat upp varför kvinnor hoppar av eller inte ställer upp politiskt.
Ännu sämre
Om maktfördelningen mellan män och kvinnor är sned i fullmäktige, så är det ingenting mot hur det ser ut i nämnder och kommunala bolagsstyrelser. I nämnderna sitter 16 män och 7 kvinnor och bara kultur- och fritidsnämnden har en kvinnlig ordförande - Naeimi Forsgren (S).
I socialnämnden är det fler kvinnor än män - fem respektive fyra - men på ordförandeposten sitter en man - Henning Åhman (S).
Är makt viktigare för män än för kvinnor?
- Det vet jag inte. Men jag tycker inte det är konstigt att en nämnd med fler kvinnor har en manlig ordförande. Förhoppningsvis har de valt en person som de vill ska leda arbetet, säger Jan-Åge Mikalsen.
I bolagsstyrelserna är jämställdheten ännu sämre. Där finns 21 män och 4 kvinnor och på samtliga ordförandeposter sitter det en man.
- Det är oerhört viktigt att släppa fram kvinnor som vill ta plats i nämnder och styrelser. Jag tycker vi försöker, men det är inte lätt att hitta folk som ställer upp, säger kommunalrådet Jerry Johansson (S).
Han hoppas att maktfördelningen ska se betydligt bättre ut efter höstens val.
- Det här är ett arbete som hela politiken i Arvidsjaur måste ta tag i och vi som största parti har ett särskilt ansvar. Vi är bland de absolut sämsta kommunerna i länet på jämställdhet och jag hoppas, hoppas verkligen att vi kan förbättra det läge vi har, säger Johansson.
FAKTA Jämställdhet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om