Leken på studsmattan i augusti var nära att sluta med förlamning för sjuttonåriga Maggan Lundmark i Arvidsjaur. Hon hade en obeskrivlig tur som inte blev förlamad.
Den där dagen i augusti satt Maggan på studsmattan medan flera barn hoppade runt henne. Hon landade vid ett tillfälle illa på nacken, men tänkte inte mer på det just då.
– Jag kände ju att det gjorde ont och de som stått runtom sa att det inte såg så skönt ut, sa hon då.
När hon vaknade nästa dag tog hon sig inte ur sängen. Hon ringde hälsocentralen i Arvidsjaur och ordinerades Alvedon. Hon åkte dock in samma kväll och blev då tillfrågad om hon ville ha röntgen.
Hon fick nackkrage och remitterades vidare till akut magnetröntgen i Piteå. Där slogs det fast att operation skulle ske dagen därpå i Umeå, eftersom hon hade en fraktur i halsryggen.
– Om svullnaden gått ner och benmärgen runnit ut så hade förlamningen varit ett faktum. Då hade hon haft en blödning i ett och ett halvt dygn, sade mamman som också var mycket kritisk till att den 17-åriga dottern blivit tillfrågad "om hon ville ha röntgen".
Operationen genomfördes på universitetssjukhuset med gott resultat och inga men förväntades bli av olyckan.
Även om hon tyckte att det slutade bra så var hon fundersam över hälsocentralens bemötande, som var hennes första egna med vården.
Nu har det gått över ett halvår sedan händelsen och livet har återgått till det normala – nästan. Maggan Lundmark kan ha ett vanligt liv men känner periodvis av sin nackskada.
– Jag har gått hos sjukgymnast och nu gör jag övningar hemma. Om jag sitter länge på ett visst sätt, blir nacken trött och jag måste ligga på ett visst sätt.
Hon säger också att hon blivit försiktigare och tänker efter en extra gång innan hon gör saker.
– Jag har blivit mer rädd. Kunde ha blivit förlamad och jag säger bara: skyddsänglarna tack!
Efter händelsen gjordes en Lex Mariaanmälan om risk för allvarlig vårdskada vid Arvidsjaurs hälsocentral. Den avser försenad diagnos och behandling av en instabil nackfraktur.
Där anges att sjuksköterskan borde ha ställt frågor om symtom, eventuella domningar, känselbortfall och förhört sig om hur olyckan gått till.
Det framgår också att hon svarade på telefonsamtalet från en bärbar telefon då hon var upptagen med annat patientrelaterat arbete samt arbetade som ensam sjuksköterska.
Vårdgivaren har vidtagit åtgärder, bland annat genom att driva frågan om rutiner kring nackskador.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat utredningen och avslutar ärendet.