Han kunde rabbla upp idrottsresultat och placeringar efter att ha läst om det bara en enda gång. Stures främsta specialitet var att minnas tider och placeringar i skid- och friidrottstävlingar ända från 1930-talet och framåt.
Sture Lundberg föddes 1927 i Stormyrtorp. En gård belägen en kilometer från byn Tjappsåive inom Arvidsjaurs kommun. Där växte han upp och dessutom kom att vara bosatt under hela sitt 78-åriga liv.
Efter dåtidens obligatoriska folkskola i sju år började han i likhet med många andra ungdomar under denna tidsepok i tidig ålder med kolningsarbete och skogshuggning. Efter ett flertal år som skogsjobbare i norra kommundelen blev han sedan på 70-talet anställd som sågverksarbetare vid Bengt Lidströms sågverk i Moskosel. Där var han anställd fram till 1982 då han blev hemvårdare åt sin då åldrande moder. När modern sedan dog 1988 kom Sture att leva som pensionär fram till sin egen död 18 år senare.
Lundberg hade redan i tidig ålder begåvats med en databank i sitt huvud som alla vi som kom i kontakt med honom imponerades av. Hans kunskap och enorma sifferminne inom favoritämnet idrott, och främst hans favoritsport skidåkning, blev vida omtalad och omskrivet.
Många inlandsbor minns denne lågmälde man och menar att Sture knappast kunde haft någon överman vad gäller dylik kunskap utan att ta till uppslagsverk.
Sture hade nämligen i sitt huvud likt en dator bevarat tusentals skidresultat och åktider från större skidtävlingar som varit under hans ungdomstid och framåt. Inte då bara vinnaren utan långt ner i prislistorna i såväl SM, OS, VM, Vasalopp och andra både små och stora tävlingar kunde denna också musikintresserade man rabbla upp namn, tider och placeringar på ett nästan skrämmande pricksäkert sätt likt en levande uppslagsbok. Även då från då lokala välkända skidtävlingar som exempelvis Inlandsspelen, Fembergsloppet och Häggsjöloppet. Sture var för övrigt själv en aktiv skidåkare under ungdomstiden.
När undertecknad i mitten av 1990-talet gjorde en stor intervju med honom kommenterade han sin unika förmåga så här :
– Har förstås ingen förklaring till mitt sifferminne. Men faktum är att har jag en gång läst något som intresserar mig så sitter det som regel här, berättade han och pekade på sitt huvud.
Naturligtvis hade jag vid vårt möte förberett några frågor för att testa hans kunskap. Vem vann SM-guld på 15 kilometer 1944 – och vem kom tvåa i samma tävling?
Lundberg tittade någon sekund upp mot taket och svarade sedan snabbt:
– Mora-Nisse vann på tiden 1,03,38 och tvåa var Manfred Sjödin, Kramfors med 1,04,58.
I ett nytt försök att sätta honom ”på pottan” frågade jag på måfå honom vem som kom 4:a och 5:a i 1953 års SM på tremilen? Men utan framgång.
– Fyra blev James Warg medan två åkare Sigvard Jonsson och Allan Adolfsson delade på femteplatsen, svarade han snabbt.
I ärlighetens namn var hans unika inlärning nästan lika stor då det gällde friidrott, geografi och att komma ihåg telefonnummer.
Men hur var det då i skolan. Med ett sådant fotografiskt minne borde väl betygen i ungdomen ha varit i topp och därmed utbildningsvägarna begränsade.
– I de ämnen som jag tyckte var roliga hade jag nog det ganska lätt, erkände han och nämnde bland annat geografi som ett bra skolämne.
Utan att förringa hans mångåriga jobb som sågverksarbetare undrade jag som slutfråga om han med sin ”gåva” med fotografiskt minne inte ångrade att han i yngre år inte fortsatte att studera.
– Nja, kanske ibland. Men livssituationen för mig liksom för många andra var sådan att det fortast möjligt efter skolan se till att få ett jobb för att ”överleva”. Vad jag minns var det aldrig aktuellt för mig att studera vidare, något jag aldrig hellre sörjt över. Jag har haft ett bra liv och fått vara frisk vilket minsann inte är alla förunnat, avslutade den vid intervjun 70-årige Lundberg.
Sture Lundberg avled i februari 2006 vid en ålder av 78 år.
En som kände Lundberg mycket väl är välkände musikern och sångaren Johan Piribauer och tillika den idrottsintresserade mannen som grundade såväl välkända Södra Gatan-loppet på skidor och löptävlingen Gåsrundan i Arvidsjaur.
– Sture var min morbror och kom också att bli något av min reservpappa under ungdomsåren. Han tog tidigt med mig på olika skidtävlingar runt om i trakten och var helt klart den som bidrog till att skapa mitt stora idrottsintresse, säger Piribauer som har rötter i Tjappsåive.
Johan Piribauer beskriver Lundberg som en snäll och mycket allmänbildad person som alltid ställde upp när både han och andra han kände behövde hjälp i någon form.
– Minns honom också som en musikintresserad person som både spelade munspel och även var en god sångare. Och förstås för hans fantastiska sifferminne som var att betrakta som minst sagt unikt, menar Piribauer.