Förväxlingen av gravplatser upptäcktes för bara några dagar sedan. En anhörig som besökte familjegraven i Arvidsjaur tyckte det var märkligt att det var grävt i marken bredvid gravstenen.
Visserligen hade en i familjen nyligen avlidit, men den personen skulle kremeras och urnan var inte färdig ännu.
Man slog larm till kyrkan som konstaterade att man förväxlat gravplatserna och att den avlidne egentligen skulle ligga i en helt annan familjegrav.
– Det har begåtts ett misstag i samband med en gravsättning. Sånt som inte får hända har ändå hänt. Det har brustit i våra rutiner, vi kan inte säga annat. Det är bara att erkänna att det är illa och det får inte hända igen, säger Mats Björk, kyrkoherde i Arjeplog-Arvidsjaurs pastorat.
Kyrkan har kontaktat de drabbade och för den ena familjen fick man berätta att deras anhöriga hamnat i fel grav.
– Det är självklart att man far illa av en sån här sak. Det är ingen som har gjort något med uppsåt, men nu har det hänt och vi vill göra allt vi kan för att återupprätta förtroende och annat för verksamheten, säger kyrkogårdschefen Johan Norström.
Kyrkan erkänner att det aldrig kommer att gå att rätta till misstaget fullt ut.
– Det går inte att ställa till rätta bokstavligen. Det första vi måste göra är att se till att stoftet blir gravsatt på rätt plats. Sedan ska vi ha en dialog med anhöriga som är drabbade, jag har haft en första kontakt med dem och det är klart att de är upprivna och fundersamma hur det här kunde hända, säger Norström.
Kyrkogårdschefen är förtegen och vill inte gå ut med fler uppgifter.
– Det är stoft som är gravsatt i fel grav. Det är många inblandade, anhöriga och annat, så jag vill inte gå in så djupt på vem det är eller om det rör sig om en kvinna eller en man, säger han.
Nästa steg är att gräva upp kistan ur graven med grävmaskin och placera den på rätt ställe.
– Den kommer att flyttas till rätt grav. Det har skett en felaktig gravsättning och som huvudman kan vi göra en sådan flytt när en felaktighet har skett inom vårt eget område. Det är inget gravfridsbrott eller så – vi har inte grävt i begravt stoft, säger Johan Norström.
Det finns en gravsten dit den avlidne ska flyttas. Stenhuggeriet har plockat in den andra gravstenen för att gravera in text för den avlidna som har kremerats. Om detta kan ha bidragit till förväxlingen av gravar är oklart.
– Gravering och gravstenar är något som dödsboet beställer av stenhuggeriet, det är inget vi gör. Gravstenen brukar stenhuggeriet ställa tillbaka när den är graverad och klar. Det är inga felaktiga namn på någon gravsten vad jag vet, säger kyrkogårdschefen.
Mats Björk säger att man ska försöka hjälpa de två drabbade familjerna.
– Från våran sida är det jätteviktigt att göra vad vi kan för de anhöriga och verkligen be om ursäkt. Vi måste ju ta ansvar för det som har skett och undersöka vad som brustit i våra rutiner. Vi vill gärna vara så transparenta vi kan, men av omsorg med de anhöriga så är vi försiktiga med kommentarer, säger kyrkoherden.
Enligt uppgift har kyrkan polisanmälts för sitt agerande, men det är oklart om polisen kommer att utreda ärendet.