Krogtätheten ökat mest i Arvidsjaur

Krogtätheten har ökat med tolv procent i Sverige mellan 2010 och 2015. Den största ökningen har varit i Arvidsjaur – sett till folkmängden fanns dubbelt så många restauranger med serveringstillstånd i fjol jämfört med 2010.

Serveringstillstånd. I Sverige har krogtätheten ökat med tolv procent.

Serveringstillstånd. I Sverige har krogtätheten ökat med tolv procent.

Foto: Christine Olsson/TT

ARVIDSJAUR2016-07-28 10:58

Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten som nyhetsbyrån Siren sammanställt. Siffrorna bygger på antal serveringstillstånd för alkohol per 10 000 invånare över 15 år.

2010 hade Arvidsjaur 14,3 tillstånd och 2015 fanns 30,8. I Arjeplog har också antalet tillstånd ökat från 86,5 till 107,6. I Piteå och Älvsbyn har antalet serveringstillstånd däremot minskat. I Piteå fanns 14,5 tillstånd 2010 och 13,8 fem år senare. I Älvsbyn har tillstånden minskat från 12,7 till 11,6.

Matkulturen har förändrats de senaste åren och i Sverige ligger ökningen på tolv procent.

– Det är många komponenter som ligger bakom ökningen. Vi har ett annat uteätande i dag och det finns så många nivåer av restauranger. Innan pizzeriorna kom på 70-talet visste vi knappt hur man gör när man går ut och det kostade så mycket, säger måltidsforskaren Inger M Jonsson, till Nyhetsbyrån Siren.

Sammanställningen visar att turistkommunen Åre är landets krogtätaste. 2015 fanns där 115 restauranger med serveringstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om