Intresset för Kina har funnits länge. I gymnasiet läste Maria samhällsvetenskaplig språklinje i Skellefteå.
– Vi var det första gänget som kunde välja kinesiska, så då läste jag det i två år. Kina är ju starkt i världen nu och jag ville läsa mer, så sen blev det tre år vid universitetet i Uppsala, berättar hon.
Det var också genom studierna som hon, via utbytesprogram och praktik, första gången hamnade i Peking.
– När jag kom hit i februari förra året så var det för ett annat jobb, där jag tidigare gjort praktik. Det var inte helt rätt ställe, men efter ett halvår så fick jag genom en vän tips om Stylemode. Jag skickade in sånt som jag skrivit, kom på intervju och sen anställde de mig.
Modeskribent
Som modeskribent skriver hon främst om mode, livsstil och kombinationen av de båda. Sammantaget blir det sex artiklar per vecka.
– Det är ett ganska nytt företag som främst riktar sig till kineser, men sedan jag började jobba där har det blivit större och mer internationellt. Jag frilansar och får betalt per artikel, men det finns också ett skrivbord där så jag kan vara där om jag vill.
Förutom artiklarna får Maria även hjälpa till med engelskspråkiga kontakter, och när hon inte skriver för Stylemode undervisar hon kinesiska barn i engelska.
– Det är ett tufft liv, men man måste lida för konsten. I allmänhet är lönerna i Kina jättelåga jämfört med i Sverige, men sen är allt betydligt billigare här också. Man kan hitta ett krypin för 2 000 kr per månad, en måltid ute för 10 kr och åka buss kostar 2 kr. När jag åker tunnelbanan till jobbet, som tar 40 minuter, kostar det 5 kr. Vill man åka taxi är starttaxan 13 kr och sedan 2 kr per kilometer. Så det är lite skillnad.
En annan stor skillnad är också de yttre olikheterna. Maria berättar att kinesernas idé av skönhet är vit hy och att hon själv har blivit stoppad på gatan för fotografering och fått frågan om hon är modell.
Ljus hy vackert
– Ju ljusare hy ju vackrare är du. Hur du ser ut i övrigt spelar ingen roll. Jag är väldigt blek och blond så jag passar normen av vad de kallar en skönhet. Och då får man bättre behandling. Min pojkvän är mörkhyad och han har det betydligt svårare i Kina. Han har varit här fram och tillbaka i åtta år och jobbar som engelsklärare, men för varje klass måste han bevisa att han faktiskt kan språket.
Maria trivs i i Peking, men det finns främst en aspekt som gör att hon inte vill bo kvar där den dagen hon vill bilda familj.
Munskydd
– Det är alldeles för dålig luft. Jag försöker vara duktig att ha munskydd när det är riktigt dåligt för jag känner ju att det påverkar mig på flera sätt. Harklar och hostar, tung återhämtning vid förkylning, dålig hy och sämre flås vid träning.
Men den dåliga luften till trots finns det mycket i Peking som håller henne kvar.
– Det är aldrig tråkigt här, finns alltid något att göra. Jag har många vänner här, min pojkvän och jobbet som jag älskar. Jag vill skriva och jobba inom mode och det gör jag nu.