Inga besked om pilotutbildningen

Flygskolans framtid ligger i yrkeshögskolans händer.Arvidsjaurs kommun tror att de får utbildningen, men myndigheten kunde inte säga något när de träffades på flygplatsen i går.

Yrkeshögskolans generaldirektör Pia Enochsson uppvaktades av Arvidsjaurs kommun. "Flera aktörer kommer att lägga in anbud på det här, det är vi ganska säker på", säger kommunalrådet Jerry Johansson (S).

Yrkeshögskolans generaldirektör Pia Enochsson uppvaktades av Arvidsjaurs kommun. "Flera aktörer kommer att lägga in anbud på det här, det är vi ganska säker på", säger kommunalrådet Jerry Johansson (S).

Foto: Joel Gustafsson

ARVIDSJAUR2011-02-01 06:00

Enligt förslaget till den nya pilotutbildningen ska ett 40-tal pilotplatser stödjas. Ett 15-tal anordnare kan ansöka om utbildningen, men yrkeshögskolan ger endast finansiering till maximalt två eller tre.

Det rör sig om ett fåtal aktörer som kan klara kraven och kämpa om framtidens pilotutbildning, enligt näringslivschefen Kenneth Eklund i Arvidsjaur.

- Jag är 100 procent säker på att vi får en verksamhet, men hur stor är svår att bedöma. Jag tror att det blir två orter, säger han.

Pott på 30 miljoner
Arvidsjaurs kommun bjöd in myndigheten för yrkeshögskolan (Yh- myndigheten) i form av generaldirektören Pia Enochsson samt Margareta Landh som står bakom utredningsförslaget.

- Det här är enda stället vi har fått en inbjudan på, säger Pia Enochsson.

Tidigast 2012 vet de om förslaget blir godkänd av regering och riksdag. De har inte fått några politiska synpunkter än och vill inte spekulera om vem som kommer att söka och få den tilltänkta potten på 30 miljoner kronor.

- Vi har ett uppdrag att ge förslag hur utbildningen ska utformas, inte tala om vart det ska ligga, säger Pia Enochsson

Centrum för flygutbildning
Först när ansökningarna anländer är det på yrkeshögskolans bord att besluta. Margareta Landh riktar ett råd till Arvidsjaur.

- Det är av största vikt att arbetslivet står bakom ansökan, säger hon.

Kenneth Eklund vill göra Arvidsjaur till ett centrum för flygrelaterade utbildningar, både när det gäller piloter, men även utbildningar för bland annat kabinpersonal.

- Vi kommer att bevaka hur utredningen går och ha kontakt med samarbetspartners.

FAKTA Yrkeshögskolans förslag

I dag utbildas piloter i flera olika system, på både gymnasial-, yrkeshögskole-, samt högskolenivå. Nu blir utbildningen en del av nya yrkeshögskolan, men det kommer att dröja till tidigast 2012 innan regering och riksdag kan besluta om förslaget.

Förslag till pilotutbildning:
En utbildad pilot får kosta maximalt 800 000 kronor och ska utbildas i 80 till 90 veckor. Förslaget omfattar ett 40-tal årsplatser med start tidigast 2012, utbildning kan endast utföras av en godkänd flygskola.

Pilotutbildningar bör bedrivas på få ställen, sannolikt inte fler än tre. Anordnaren måste ha närhet till flera kommersiella flygplatser, lugnt luftrum och miljöprövningstillstånd. En anordnare bör beviljas fyra utbildningsomgångar.

Myndigheten för yrkeshögskolan föreslås få i uppdrag att utreda utbildningarna inom hela flygområdet: Flygtekniker, flyginstruktörer, helikopterpiloter och flygledare. Regeringen bör enligt utredningen öronmärka 48 miljoner kronor till flygområdet.

Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om