Det första fallet av avmagringssjuka hos älg i Sverige upptäcktes i mars efter att en blind och mager älgko avlivades strax nordväst om Arjeplog i februari.
Nu har ytterligare ett fall av sjukdomen, även känd som CWD (chronic wasting disease), påvisats efter analyser av en avlivad älg i Arvidsjaurs kommun. Närmare bestämt i skogarna mellan Abraur och Jäknajaure, nära kommungränsen till Arjeplog.
– Det var också en älg som hade observerats med symptom. Den var avmagrad och hade beteendeförändringar, säger epidemiolog Maria Nöremark på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Även denna gång handlar det om en sexton år gammal älgko.
– Denna älg visar likheter med det tidigare fallet i Arjeplog och de äldre älgar i Norge och Finland som hittats med avmagringssjuka. Mycket talar för att det kan röra sig om spontant uppkomna förändringar och inte den smittsamma varianten av sjukdomen, men ytterligare analyser behöver göras för att säkert veta om fallen är lika, säger Maria Nöremark.
Finns det någon anledning till oro?
– Skulle det vara åldersförändringar ska vi inte vara oroliga, men är det något som är smittsamt då är det bekymmersamt, Då kan det ställa till det för hjortdjurspopulationen och rennäringen. För att ta reda på det här måste man ta mycket mer prov.
Kan människor få den här sjukdomen?
– Man har inte sett det och sannolikheten bedöms som väldigt låg, men det går inte att utesluta.
Erfarenheter från Norge tyder på att den variant av CWD som hittats hos äldre älgar inte smittar, eller har begränsad smittsamhet. Prover från det första fallet från Arjeplog har visat sig vara likt de norska fallen på älg vid undersökning i mikroskop, men ytterligare undersökningar pågår. I samtliga fall i både Sverige och Norge har det rört sig om äldre djur och smittämnet har enbart hittats i hjärnan.
– Att det är två fall inom samma område behöver fortfarande inte betyda att det är smittsamt. Det kan handla om slump, säger Maria Nöremark.
Hon kommer att finnas på plats i medborgarhuset i Arjeplog på tisdagskvällen när SVA bjuder in till informationsmöte för att uppmana till ökad provtagning.
– Det enda som kan ge svar på om det är en smittsam variant eller inte är genom att ta fler prover.
Smittsam variant av avmagringssjuka påvisades för första gången i USA på 1960-talet och har sedan dess fått omfattande spridning och negativ påverkan på hjortpopulationer i USA och Kanada.