Gräs kan var lösningen på energibristen i Tanzania

Tjänstemän från Mwanga i Tanzania lär sig använda alternativa energikällor i Arvidsjaur. I deras region eldas skogen upp för matlagning.- Vi vill lära oss att sköta om skogen, säger John Shigela, utvecklingschef i Mwanga.

Befolkningen i Tanzania eldar vedkol för att laga mat. Bo Lundmark på GME visar hur man kan elda gräsbriketter istället.

Befolkningen i Tanzania eldar vedkol för att laga mat. Bo Lundmark på GME visar hur man kan elda gräsbriketter istället.

Foto: Joel Gustafsson

ARVIDSJAUR2010-08-28 06:00
Tillväxtenheten i Arvidsjaur ville skapa ett internationellt utbyte med Afrika. De sökte pengar av Sida och hösten 2009 reste representanter från kommunen till Mwanga District vid berget Kilimanjaro i Tanzania för första gången.
Projektet ska öka kommunen och näringslivets förståelse för andra kulturer och bidra till att den fattiga regionens energiutveckling ökar.
- Det är inget biståndsprojekt. Det handlar om kunskapsutbyte, säger projektledaren Mikael Reinholdsson på tillväxtenheten.
Fullspäckad vecka
Sex delegater från Mwanga besöker Arvidsjaur under en fullspäckad vecka. De högt uppsatta tjänstemännen företräder jordbruket, skogen, sjukvården och utvecklingen i distriktet.
Mikael Reinholdsson och Bo Lundmark på Glommers Miljöenergi AB guidade de kunskapstörstande besökarna i skogarna runt Glommersträsk på deras första studiedag i fredags.
De fick se avancerad maskinfällning och träförädling på GK Door och Norrfog såg, samt hustillverkning på Glommershus. Bo Lundmark på GME besökte Mwanga senast i juli. Han försöker att hjälpa dem att hitta annat än ved att elda i den skogsfattiga regionen och funderar på gräs och risskal.
- Vi vill kolla på vilka massor de kan förädla så att de kan elda och laga mat, säger Bo Lundmark.
Utvecklingschefen John Shigela i Mwanga fascineras av biobränslet som Bo Lundmark berättar om. Rörflensprojektet får stort gehör i gruppen.
När jordbrukarna i Tanzania går förbi ett friskt träd hugger de yxan i dem så att de ska självdö, torka och bli ved. Endast 12 procent av befolkningen har tillgång till elektricitet och den lilla skogen som finns eldas upp för att värma grytorna.
- De planterar inte nya träd och miljön förstörs, säger John Shigela.
Under helgen och nästa vecka ska delegationen från Tanzania besöka GME och lära sig hur man tillverkar briketter. De ska besöka Lärcentra, lära sig om fisk- och köttproduktion samt njuta av kulturen på Storstämningshelgen i Lappstaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om