Flodpärlmusslan frodas nära Arvidsjaurs samhälle

Med full fokus i vattenkikaren spanar Patrik Olofsson efter blötdjur på Hundträskbäckens botten. För första gången inventerar Länsstyrelsen i Norrbotten tätortsnära flodpärlmusslor i Arvidsjaur.- De ser riktigt fräscha ut, säger limnologen Patrik Olofsson.

Genom en vattenkikare syns de stora flodpärlmusslorna på Hundträskbäckens botten. Det är förbjudet att plocka eller döda dem och de är känslig för påverkan. "Vi vill hitta unga musslor", säger limnologen Patrik Olofsson.

Genom en vattenkikare syns de stora flodpärlmusslorna på Hundträskbäckens botten. Det är förbjudet att plocka eller döda dem och de är känslig för påverkan. "Vi vill hitta unga musslor", säger limnologen Patrik Olofsson.

Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2010-08-27 06:00
Flodpärlmusslorna i Hundträskbäcken som rinner ut i Arvidsjaursjön några kilometer från samhället ska kartläggas. Länsstyrelsen i Norrbotten inventerar bäcken som börjar i en myr och rinner efter Älvsbyvägens trafikerade asfaltväg.
- Vi började vid utloppet där vi hittade första flodpärlmusslan. Vi har följt Hundträskbäcken uppåt och här är det 28 musslor på 20 meter, säger Patrik Olofsson, limnolog och sötvattensexpert på Länsstyrelsen i Norrbotten.
Tillsammans med sin kollega Maria Widmark har de redan inventerat Nuortejaurebäcken och Bergmyrbäcken utanför Arvidsjaur.
Registrerar fynd
Under torsdagen arbetade teamet i Hundträskbäckens friska kallkällvatten och vattenexperterna från Länsstyrelsen undersökte 15 stycken 20 meter långa övervakningszoner från Arvidsjaurssjön och uppåt. Om åtta år ska samma sträcka återinventeras.
- Totalt är det 225 utvalda flodpärlmusslor som ska representera hela beståndet, säger Patrik Olofsson.
Han traskar omkring med vadarbyxor och en vattenkikare. Varje gång han ser en mussla plockar han upp den, mäter storleken och registrerar fyndet. Patrik Olofsson hittar flera flodpärlmusslor på kort tid.
- Vid myren vet vi att det finns 100 musslor på några meter,
säger han.
Hundträskbäcken har en hög andel stora musslor på tio centimeter. Det är de sällsynta små musslorna som länsstyrelsens experter drömmer om att se. I dag hittar man bara några få ungdjur.
- Hittar man en under fem centimeter är det ett tecken på att de har föryngrats de senaste 10 till 15 åren. Vi vill helst hitta någon som är under två centimeter.
Positiv utveckling
Det finns 65 vattendrag med flodpärlmusslor i Norrbotten och endast hälften av dem har ett föryngrande bestånd. Musslan är känslig för yttre faktorer och kräver friskt och rinnande vatten. När deras larver utvecklas fäster de sig på öringens gälar och utan fisken kan de inte föröka sig.
I Nuortejaurbäcken två mil nordväst om Arvidsjaur hittade Patrik Olofsson 26 flodpärlmusslor för några dagar sedan. Vattendraget är en gammal flottningsled med träsatta väggar och utvecklingen är positiv.
- Andelen små var högre än stora. För fem år sedan syntes inte de små.
I den tio kilometer långa Bergmyrbäcken på Järvlidens skjutfält fanns det bara flodpärlmusslor på en sträcka på 600 meter från
mynningen.
Förut fiskades musslan för pärlornas skull och idag är den sällsynt och fridlyst. Under sina fem år som inventerare har Patrik Olofsson aldrig sett en pärla i en död mussla. Bara en på flera tusen bär på en.
Det är förbjudet att plocka och döda dem.
- Tittar man på dem ska man vara försiktigt var man sätter fötterna, säger Patrik Olofsson.
FAKTA Länsstyrelsen inventerar flodpärlmusslan
Flodpärlmusslan är ett fridlyst sötvattenlevande blötdjur. Pärlmusslan har sin främsta utbredning i norra Europa där den lever i rinnande, kalkfattiga och klara vatten. Flodpärlmusslan har gått tillbaka och är utrotningshotad.
Om en mussla filtrerar en främmande partikel kan den lagras och bli en pärla. Pärlfisket är förbjudet och var förut det starkaste hotet mot arten. I dag är skogsbruk, hot mot värdfisken öring och försurningen de nya farorna.
I Sverige finns det 550 vattendrag med flodpärlmusslor och i Norrbotten har 65 bekräftade hittats. Länsstyrelsen i Norrbottens län inventerar från år 2010 totalt 16 bäckar i Norrbotten. De har gjort ett representativt urval utifrån tillgänglighet och plats. Bäckar i väglöst land och större älvar kommer inte att undersökas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om