Elever hålls hemma i protest mot besparingar
Nästa måndag, 28 april, kommer eleverna i klass 7 CD på Fridhemsskolan i Arvidsjaur inte att komma till skolan. Föräldrarna håller då barnen hemma i protest mot oplanerade håltimmar och lärarlösa lektioner som drabbar undervisningen när skolan tvingas spara.- Vi uppmanar alla föräldrar till barn på Fridhemsskolan att göra detsamma, säger de.
Oplanerade håltimmar i mängder gör att eleverna på Fridhemsskolan inte får den undervisning de har rätt till. Anders Åman, Catrin Vikström, Kicki Pettersson-Åman, Lena Skarin-Larsson, Sören Larsson, Birgitta Åman, Ellinor Persson och de övriga föräldrarna till eleverna i klass 7CD har därför beslutat att i protest mot det som sker hålla sina barn hemma från skolan måndag 28 april.
Foto: Göran Westerlund
Nu slår även föräldrarna till eleverna i klass 7cd larm:
- Våra barn får inte det de har rätt till. Vi förstår att det måste sparas, men inte på det här sättet, säger de.
För att komma till rätta med ekonomin sätter skolan inte längre in vikarier. Under de senaste veckorna har eleverna i årskurs 7 därför haft ett stort antal oplanerade håltimmar, i vissa fall 11,5 timmar under tre skoldagar i följd, måndag - onsdag.
- De har fler håltimmar än lektioner. Till och med barnen reagerar över alla de här håltimmarna, säger föräldrarna.
Alla de oplanerade håltimmarna har också lett till att prov har fått senareläggas, när det stått klart att eleverna inte fått tillräckligt med undervisning i ämnet inför provet.
Och i vissa ämnen delas undervisningen på flera lärare, vilket gett dålig kontinuitet i undervisningen. När eleverna frågar hänvisar lärarna till varandra...
- Våra barn får inte den undervisning som de har rätt till. Sjuorna drabbas hårt av besparingarna, men hela skolan berörs. Och det här är oacceptabelt, säger föräldrarna till eleverna i klass 7cd.
De ifrågasätter bland annat att det inte sparas på högstadierna i Moskosel och Glommersträsk, där elevkostnaden är omkring dubbelt per elev jämfört med eleverna på Fridhemsskolan.
- Det är viktigt att alla behandlas lika. Alla ska ha rätt till likartad undervisning och till lärarledda lektioner. Och om det handlar om byapolitik så är det inte barn- och ungdomsnämnden som ska föra den, säger de.
Föräldrarna konstaterar att försämringarna i skolan riskerar att slå hårt. Dels mot eleverna, dels mot Arvidsjaur.
- Vilka signaler sänder det här till folk som funderar på att flytta till Arvidsjaur? Ska vi vända trenden och få en positiv befolkningsutveckling i vår kommun är en bra skola a och o.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!